Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Afspraken over gemeentelijke zorg aan kwetsbare mensen

25 februari 2014 Door de redactie Geen reacties

Overheid, gemeentes en ondersteuningsorganisatie Mee hebben afspraken gemaakt over de ondersteuning aan kwetsbare mensen per 1 januari 2015. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft daarover een brief gestuurd aan de Tweede kamer. Van Rijn: "Juist tijdens de transitie (van Awbz naar Wmo) is goede ondersteuning aan de cliënt cruciaal. Samen met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning vormen de afspraken met de Vereniging Nederlandse gemeenten (Vng) en Mee Nederland een pakket waarmee cliëntondersteuning per 1 januari 2015 goed geregeld is."

Belang van de cliënt
Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor cliëntondersteuning. De colleges van burgemeester en wethouders zijn vanaf die datum verplicht de ondersteuning zo te organiseren dat het belang van de cliënt het uitgangspunt is.

Jantine Kriens, bestuurder van de Vng: "Goede cliëntondersteuning is een voorwaarde voor het slagen van de decentralisaties. Ik ben blij dat alle betrokken partijen met deze afspraken hun verantwoordelijkheid nemen."

De Vng en Mee Nederland vinden dat voortzetting van de ondersteuning aan mensen met een handicap vanaf 2015 met deze afspraken gewaarborgd moet zijn. De drie partijen maakten onder meer de volgende afspraken:

  • Gemeenten en Mee-organisaties maken voor 1 mei 2014 afspraken over de voortzetting van de cliëntondersteuning.
  • Gemeenten werken samen om tot langdurige, regionale afspraken te komen. Op die manier blijft deskundigheid behouden en worden overgangskosten vermeden.

Jan de Vries, directeur van Mee Nederland, is tevreden dat kabinet en gemeenten inzien hoe hard het nodig is om de continuïteit van de zorg aan kwetsbare mensen te borgen. "De afspraken vormen een goede basis om er plaatselijk en regionaal inhoud aan te geven."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!