Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Afschaffen pgb einde of kans voor veel zorgondernemers

22 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Snijden in het persoonsgebonden budget (pgb) heeft niet alleen negatieve gevolgen voor mensen met een beperking, dit treft ook veel zelfstandig ondernemers. Fnv Zelfstandigen hield een peiling hierover onder zzp'ers. Leo Vollebregts van Zzp Nederland zegt het tegenovergestelde in dagblad de Pers.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het persoonsgebonden budget (PGB), één van de grote bezuinigingsposten van het kabinet. De peiling van Fnv bevestigt dat een beperking van het pgb de positie van zelfstandige zorgondernemers zal verslechteren.

Zzp-ers in de zorg worden uitgeschakeld, verwacht Fnv, als de bezuinigingen op het pgb gecombineerd worden met het huidige beleid van de overheid, dat Awbz-zorg in natura niet door zelfstandig ondernemers kan worden verricht. Volgens de deelnemers aan de peiling zal daardoor ook een grote groep patiënten tussen wal en het schip vallen omdat ze niet meer de persoonlijke zorg kunnen krijgen die ze willen en moeten hebben.

Ander verhaal
Leo Vollebregt, bestuurder van Zzp Nederland zegt echter in De Pers: "Zoals ik de plannen met de zorg nu zie, wordt het alleen maar beter." Als zzp'ers en kleine ondernemers ook zorg in natura mogen leveren, verandert het verhaal. "Voor ons gaat er dan een enorme markt open."

En de nachtmerrie voor veel mensen met een pgb dat ze afhankelijk worden van grote instellingen hoeft dan niet uit te komen. Al zijn er hobbels, erkent Vollebregt. Lees het hele artikel 'De markt biedt hoop in bange tijden'.

14 prominenten, waaronder oud-minister Els Borst, hebben zich in een open brief aan het kabinet vandaag ook uitgesproken tegen de bezuinigingsmaatregelen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!