Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Afbouw ‘gedragsmedicatie’ voor deel cliënten Sherpa en Amerpoort gelukt

4 mei 2016 Door de redactie Geen reacties

Bij bijna de helft van de zestig cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag van zorgorganisaties Sherpa en Amerpoort is volledige afbouw of optimalisatie van psychofarmaca mogelijk gebleken. Cliënten zijn zonder deze ‘gedragsmedicatie’ alerter, levendiger, maken meer contact, tonen meer emotie en functioneren zelfstandiger.

Sherpa en Amerpoort presenteerden deze maand de resultaten van het project ‘Zinnig en Zuinig met psychofarmaca’, waarbij ze werken aan de afbouw of vermindering van psychofarmaca: medicijnen voor psychische problemen zoals angst, depressie en psychose.

Bij 60 cliënten van beide organisaties met moeilijk verstaanbaar gedrag startte na uitvoerig medisch onderzoek de afbouw en optimalisatie van het gebruik van psychofarmaca. Bij bijna 50% van de cliënten bleek volledige afbouw of optimalisatie mogelijk.

AnnePauline Cohen is projectleider en psychiater bij beide organisaties: “We zijn enorm blij met de positieve resultaten van ons project, zeker gezien het feit dat we voor het onderzoek een moeilijke groep cliënten hebben uitgekozen. We willen in een vervolg kijken hoe dit uitpakt bij andere cliënten. Het zou zo maar kunnen dat we daar nog betere resultaten behalen.”


Gezondheidsrisico´s
In de gehandicaptenzorg werden (en worden) psychofarmaca vaak voorgeschreven om moeilijk verstaanbaar gedrag te bestrijden. Inmiddels weten we meer over de schadelijke bijwerkingen van deze medicijnen.

Beide organisaties keken al langer kritisch naar het medicijngebruik van hun cliënten, want langdurig gebruik kan grote gezondheidsrisico’s veroorzaken. Zoals gewichtstoename, verstoorde stofwisseling van suiker en vetten, hart- en vaataandoeningen, botontkalking en neurologische aandoeningen. Voor sommigen kan juist een alternatief medicijn, op basis van een juiste psychiatrische diagnose, een verbetering betekenen.


Nauwe afstemming
Afbouw is een intensief traject dat vraagt om nauwe afstemming tussen professionals (arts, gedragskundige, team, verwanten en cliënten). Ouders (verwanten) namen ook deel aan de projectgroep. Moeder Anne is een groot pleitbezorger van medicatie-afbouw: “Ik herken mijn dochter van vroeger weer,” vertelt zij. “Het was soms flink zoeken met elkaar, maar het is gelukt. Dankzij het team dat ervoor ging en een zeer betrokken gedragskundige.”

Landelijk heeft het onderwerp ook de aandacht. AnnePauline: “We werken samen met Vilans, kenniscentrum voor de langdurige zorg, dat begin dit jaar hun landelijke programma ‘Beter af met minder’ lanceerden. Met hen ontwikkelen we e-learning modules voor gedragskundigen en begeleiders. Om nieuwe kennis toegankelijk te maken voor iedereen.”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!