Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Advocaat van voormalig zorgdirecteur stond fraude oogluikend toe

23 september 2021 Door de redactie Geen reacties

Een voormalig directeur van de failliete stichting Vivence, die begeleiding en zorg leverde aan personen met een verstandelijke beperking, werd eind 2017 veroordeeld tot vier jaar cel voor verduistering en witwassen. Nu blijkt dat zijn advocaat de fraude oogluikend toestond.

Kort na de aankondiging van de Belastingdienst naar een boekenonderzoek– nog ver voor het faillissement van de stichting – deed de advocaat een inkeerverzoek om de nog verschuldigde inkomstenbelasting recht te zetten.

Hij stuurde toen een managementovereenkomst mee waarin betalingen aan de bestuurder waren vastgelegd. Er was echter flink gesjoemeld met datering en uurtarieven en het kan niet anders dan dat de advocaat hier weet van heeft gehad, stelt de tuchtraad.

Daarnaast behartigde de advocaat ook de belangen van de stichting, terwijl er gaandeweg steeds meer tegengestelde belangen waren tussen de bestuurder en de stichting.

Voor de Raad van Discipline Arnhem-Leeuwarden genoeg reden de advocaat te schorsen voor de duur van 24 weken. Hiervan is de helft voorwaardelijk, omdat de advocaat niet eerder tuchtrechtelijk is veroordeeld.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!