Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Activiteitenboek over coronamaatregelen

2 juli 2020 Door de redactie Geen reacties

Zes studenten van de opleiding Communicatie IEMES aan de Fontys Academy for Creative Industries hebben een activiteitenboek gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking. Het boek ‘Zo word jij ook een held!’ moet hen helpen de coronacrisis en het coronavirus beter te begrijpen.

Het idee voor het boek kwam toen veel van hun projecten voor school stil kwamen te liggen vanwege de coronauitbraak. Studente Lisa Lafeber zag in haar eigen familie wat de coronacrisis voor mensen met een verstandelijke beperking betekende.

“Mijn broertje woont op een woongroep en heeft daardoor een hele tijd geen familie mogen ontvangen,” aldus Lisa. “Zowel wij als zijn begeleiders hebben het als moeilijk ervaren om uit te leggen waarom we hem niet mochten zien en waarom een knuffel geven niet mogelijk was. We hebben daarom een boek gemaakt waarin het virus heel simpel wordt uitgelegd en waarmee de doelgroep op speelse wijze kan leren waarom de maatregelen nodig zijn.”

Superhelden
In het boek spelen verschillende ‘superhelden’ een rol: oma Lieke en opa Reinout, politieman Sjors, juf Roos, dokter Kim en begeleider Lisa zorgen ervoor dat verstandelijk beperkten de maatregelen rondom het virus spelenderwijs leren begrijpen.: anderhalve meter afstand houden, mondkapjes, het vele handen wassen, alles komt voorbij.

Inmiddels lijkt corona in Nederland redelijk onder controle en zijn veel maatregelen weer versoepeld. Toch vinden de studenten Annelieke, Kim, Lisa, Reinout, Rosanne en Sjors het belangrijk dat het boek onder de aandacht komt. De anderehalvemetermaatregel blijft en er bestaat immers een kans op een tweede golf.

Wie nieuwsgierig is naar het boek van de studenten, kan het gratis downloaden via de website www.corona-activiteitenboek.nl. Daar is ook een knutselbijlage te vinden die bij de eerste opdracht hoort. |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!