Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Acties voor toegankelijker openbaar vervoer en gemeentes

4 oktober 2017 Door de redactie Geen reacties

Het valt niet mee als je een beperking hebt en met het openbaar vervoer wilt reizen of uit eten wilt gaan. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid zijn er verschillende acties die daarin verandering moeten brengen. Zo is er een petitie aangeboden voor onbeperkt openbaar vervoer en een verkiezing gestart waarin mensen hun gemeente kunnen beoordelen op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. | Foto Martijn Beekman

Het B-team van No Limits Network, het online platform van Kro-Ncrv door en voor mensen met een beperking, overhandigde 2 oktober de petitie voor onbeperkt openbaar vervoer aan staatssecretaris Van Rijn (Vws) in Den Haag. Met de petitie willen zij er onder meer voor zorgen dat al het nieuwe ov-materiaal dat vanaf nu wordt aangeschaft toegankelijk is voor iedereen. Daarnaast wil het B-team dat Van Rijn ervoor zorgt dat het bestaande ov-materiaal wordt aangepast en dat defecte onderdelen altijd zo snel mogelijk worden gemaakt.

Werk aan de winkel
Dat de toegankelijkheid van heel het openbaar vervoer een hot item is, blijkt uit het feit dat bijna 11.000 mensen de petitie in de afgelopen weken hebben ondertekend. Het valt ook niet mee als je een beperking hebt en je wilt met tram, bus, metro of trein reizen.

Spontaan met de trein gaan is er al niet bij als je van een rolstoel afhankelijk bent. Dan kun je alleen mee als je je reis ruim van tevoren plant. En alhoewel bijna alle bussen toegankelijk zijn, is nog niet eens de helft van de bushaltes dit. Werk aan de winkel dus, stelt het B-team.

Dit team start donderdag 5 oktober met uitzendingen op
YouTube en Facebook en wil hiermee de toegankelijkheid van de hele maatschappij voor mensen met een beperking verbeteren.

Aan tafel
Het aanbieden van de petitie was niet voor niets op 2 oktober. Die dag startte de Week van de Toegankelijkheid, die loopt tot en met 7 oktober. Het motto is dit jaar ‘Aan tafel’. Het houdt in dat in deze week extra gekeken wordt naar de toegankelijkheid van eetgelegenheden, want ook daar zijn vaak letterlijk en figuurlijk nog hoge drempels. Zo kunnen mensen met een beperking niet gezellig mee-eten.

Ieder(in), de Oogvereniging en Stichting Hoormij zijn de drijvende krachten achter de Week van de Toegankelijkheid, die mede mogelijk wordt gemaakt door het Revalidatiefonds.


Toegankelijke gemeente
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland startte deze week de zoektocht naar de Meest toegankelijke gemeente van Nederland. De verkiezing is onderdeel van de campagne Nederland Onbeperkt. Iedereen kan zijn gemeente beoordelen op www.mtg2018.nl. Enkele weken voor de Gemeenteraadsverkiezingen (21 maart 2018) wordt de winnende gemeente bekend gemaakt.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!