Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Acties gehandicaptenzorg succesvol: structureel meer loon

23 september 2019 Door de redactie Geen reacties

De acties die afgelopen weken bij diverse instellingen zijn gevoerd voor een betere cao in de gehandicaptenzorg hebben resultaat gehad. De vakbonden en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland bereikten een akkoord, met betere arbeidsvoorwaarden (zoals onbereikbaar zijn op een vrije dag) en een loonsverhoging over de hele looptijd van de nieuwe cao, tot 1 oktober 2021, van maar liefst 7,85 procent structureel en 4,25 procent eenmalig.

Eerder dit jaar liepen de onderhandelingen voor een nieuwe cao in de gehandicaptenzorg vast. Breekpunt was dat de werkgevers verbetering van de arbeidsvoorwaarden wilden betalen door de huidige cao te verslechteren.

Er volgden er in veel instellingen in het land verschillende acties voor een goede cao, waarbij  honderden handtekeningen werden ingezameld en overhandigd aan de Raden van Bestuur en directie. De boodschap was helder: medewerkers hebben recht op een goede cao Gehandicaptenzorg.

Verslechtering van tafel
De acties hebben succes gehad: de voorstellen van werkgevers over verslechteringen van de onregelmatigheidstoeslag (ort), uitbetaling bij ziekte en afschaffen van de garantieregeling transitievergoeding, zijn van tafel. Afgelopen week bereikten de bonden en werkgevers na maar liefst zeven onderhandelingsrondes een onderhandelaarsakkoord voor de nieuwe cao gehandicaptenzorg.

In het onderhandelaarsakkoord voor de cao Gehandicaptenzorg 2019-2021 is het volgende afgesproken:

  • Looptijd: De nieuwe cao heeft een looptijd van 2,5 jaar: van 1 april 2019 tot 30 september 2021 (30 maanden).
  • Salaris: Er is voor medewerkers een structurele verhoging van 7,83% afgesproken en een incidentele verhoging van 4,25%. Wil je zien hoe dat is opgebouwd? Dat zie je hieronder:


Structurele loonontwikkeling
2019: Verhoging van eindejaarsuitkering met 1,28% per december 2019 (bedraagt dan 8,33%).
2020: Verhoging loon met 3,4% per 1 juni 2020.
2021: Verhoging loon met 3,15% per 1 juni 2021.

Eenmalige loonontwikkeling
2019: 1,25% over salaris 2019 in december uitgekeerd.
2020: 1,5% over salaris 2020 in december uitgekeerd.
2021: 1,5% over salaris 2021 t/m september in september uitgekeerd.

Voor leerlingsalarissen is een gemiddelde salarisverhoging afgesproken van 5,7%. En is er een verhoging van de stagevergoeding afgesproken. Die stijgt van € 310,- naar € 400,-.

Werkdruk en gezonde roosters
Voor het eerst is afgesproken dat iedereen het recht heeft om op een vrije dag onbereikbaar te zijn voor het werk. Medewerkers van 57 jaar en ouder mogen niet verplicht worden om slaapdiensten te werken. Ook is het streven een naleving van inroostering op 100% van de contracturen van medewerkers.

Omvang contracten
Ook een heikel punt zijn de ‘kleine contracten’ in de sector, waarin de nieuwe cao verbetering moet brengen. Als je parttime werkt, is het mogelijk om sneller een groter contract te krijgen. De werkgever is met de nieuwe cao verplicht je een groter contract te bieden, als je over 1 jaar gemiddeld meer dan 10% boven de afgesproken arbeidstijd werkt.

Pensioenakkoord: eerder stoppen met werken
Voor 1 juni 2020 komen er nog afspraken om mogelijk te maken dat medewerkers eerder kunnen stoppen met werken.

Alle CAO-partijen zullen het akkoord binnenkort ter goedkeuring voorleggen aan hun achterbannen.  |

Lees meer op de website van de VGN en vakbonden FNV en CNV of download het onderhandelingsakkoord over de nieuwe cao gehandicaptenzorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!