Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Actieplan op komst over dwang in de zorg

26 juni 2012 Door de redactie Geen reacties

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Vws schrijft een actieplan 'onvrijwillige zorg' samen met ouders, vertegenwoordigers en het veld. Dit staat in haar reactie op het rapport 'Wegen naar vrijheid' van de denktank complexe zorg.Onvrijwillige zorg betekent dat cliënten wegens extreem onhanteerbaar gedrag worden gefixeerd of gesepareerd, of anderszins zorg krijgen waartegen ze zich verzetten.

“Zeer belangrijk vind ik dat de beleving van cliënten bij het ontvangen van onvrijwillige zorg ons eigenlijk niet bekend is,” aldus de bewindsvrouw. De denktank beveelt onder meer aan om de communicatie tussen cliënten en zorgverlener te verbeteren. Op 3 september 2012 organiseert de staatssecretaris een ontmoetingsdag met verschillende ouders om input te verzamelen voor haar actieplan.

Nee tenzij
Het actieplan ondersteunt de inhoudelijke uitwerking van haar wetsvoorstel zorg en dwang waarvan de basis is: 'nee tenzij'. In het wetsvoorstel wordt de positie van cliënten en hun wettelijke vertegenwoordigers versterkt en handelingsverlegenheid van medewerkers opgeheven.“Hulpverleners wisten niet altijd wat in deze moeilijke gevallen goede zorg was. Dat leidde tot handelingsverlegenheid. Het wetsvoorstel geeft medewerkers duidelijkheid,” aldus Van Zanten. “Professionals willen immers niets anders dan goede zorg geven.” Volgens de staatssecretaris zullen de trajecten die in het veld in gang zijn gezet om complexe zorg te verbeteren, effectiever zijn als ze worden ondersteund door wetgeving.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!