Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Actie ‘uitgeklede medewerkers’ gehandicaptenzorg

15 december 2021 Door de redactie Geen reacties

Begin van de week zijn honderden medewerkers in de gehandicaptenzorg gekleed in pyjama of met zwemattributen aan het werk gegaan. Ze vragen hiermee aandacht voor de cao-onderhandelingen. “We verdrinken in het werk, vandaar dat we zwemattributen dragen om ons hoofd boven water te kunnen houden,” zegt Maaike Piet, zelf werkzaam als begeleider in de gehandicaptenzorg en mede cao-onderhandelaar namens vakbond FNV. “Daarnaast worden we zo vaak opgeroepen om extra te komen werken, dat we net zo goed kunnen blijven slapen. Het is nu aan de werkgevers om onze cao weer aan te kleden.”

Maandag 13 december om 12.05 uur logden de honderden medewerkers die meededen aan de actie voor een betere cao in via een live stream, waardoor zij mee konden kijken en zelf zichtbaar waren bij de onderhandelingen. Er werken ruim 180.000 mensen in de gehandicaptenzorg voor wie de cao van toepassing is. De cao-onderhandelingen begonnen 30 september en verlopen volgens de vakbond stroef.

Drie medewerkers vertelden via de live stream aan de werkgeversdelegatie hoe hun dagelijkse werkdag eruit ziet en wat dit voor impact heeft op hun werk-privé-balans, maar ook voor de cliënten waar ze mee werken. Door het hoge personeelstekort, het alsmaar beschikbaar moeten zijn voor het werk en het ontbreken van een centrale regeling om eerder te kunnen stoppen met werken, is het werk voor veel medewerkers nauwelijks vol te houden. Na de toespraken kregen de werkgevers een reddingsboei overhandigd met daarin oplossingen voor de sector.

Roosters, werkdruk en personeelstekort
Naast een fatsoenlijke loonsverhoging, zijn een nieuwe manier van roosteren en de aanpak van de hoge werkdruk en het personeelstekort volgens vakbond FNV essentieel om het huidige personeel te behouden en nieuw personeel aan te trekken.

Karim Skalli, FNV-bestuurder Zorg & Welzijn: “Werkgeverskoepel VGN heeft inmiddels ook twee brandbrieven naar Den Haag gestuurd, waarin dezelfde problemen benoemd zijn, met de boodschap meer geld voor de gehandicaptenzorg beschikbaar te stellen.”

Alleen ziet VGN volgens de vakbondsbestuurder aan de onderhandelingstafel de urgentie van deze problemen helaas niet. “Daar zegt VGN de problemen niet te herkennen of dat een cao niet de juiste plek is om problemen centraal aan te pakken. Onze achterban laat met de actie van vandaag weten dit absoluut niet te accepteren. We hopen dat VGN vandaag wakker genoeg geschud wordt en haar eigen medewerkers uit de verdrinkingsnood redt.”

Looneis
De VGN kwam maandag met een voorstel met een ruim loonbod, bevordering van duurzame inzetbaarheid, terugdringing van werkdruk en een passend opleidingsbudget, maar dat vond nog niet in alle opzichten gehoor bij de vakbonden. De FNV vraagt een structurele looneis van 5% met een minimum van 200 euro bruto per maand. Hiermee kunnen volgens de vakbond in een tijd van enorme krapte twee vliegen in één klap geslagen worden:

“De zorgsector loopt 9% achter op de marktsector. En het loon in de gehandicaptenzorg is van alle zorgbranches ook nog eens één van de laagste. Met een structurele loonsverhoging van 5% wordt een belangrijke eerste stap gezet om de achterstand in te halen. Ook stijgt hiermee de koopkracht van de medewerkers.”

Uitstroom tegengaan
Door een minimaal bedrag van 200 euro af te spreken, wil de FNV het loonverschil tussen de lager en hoger ingeschaalde functies meer gelijk trekken. Zo moet de hoge uitstroom in de branche worden tegengegaan.  

De VGN-voorstellen kwamen volgens de vakbonden niet goed tegemoet aan deze eisen en stuitten op onbegrip aan de andere kant van de onderhandelingstafel. Er volgden veel vragen aan de vakbondszijde, waardoor de partijen tijdens de eerste onderhandeling nog niet tot elkaar konden komen. Ze spraken wel af zich de komende tijd in de voorstellen te verdiepen. Op 17 januari worden de onderhandelingen voortgezet. |

Lees ook:
-   Aanpak werkdruk en meer waardering gevraagd bij nieuwe cao gehandicaptenzorg

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!