Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Actie heropent gesprek gehandicaptenzorg over hoger loon

31 mei 2023 Redactie Klik Geen reacties

Werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is met een nieuw loonbod gekomen, naar aanleiding van de actie van vakbonden en medewerkers op 25 mei in Utrecht. Actievoerders verzamelden zich voor het kantoor van de VGN uit onvrede over het uitblijven van een passende aanvullende loonsverhoging en overhandigden de werkgevers een brandbrief over het loon in de sector.

De hoge inflatie brengt medewerkers in de gehandicaptenzorg in de problemen. Bovendien lopen de salarissen in de gehandicaptenzorg al jarenlang achter bij andere branches binnen de publieke sector. Daarom hebben de vakbonden de werkgevers in de gehandicaptenzorg gevraagd om loonsverhoging, zodat medewerkers het hoofd boven water kunnen houden en het vak aantrekkelijk blijft.

Het voorstel waar brancheorganisatie VGN in eerdere onderhandelingsrondes mee kwam, was voor de bonden onvoldoende: een aanvullende loonsverhoging van 5 procent voor 2023 en 5 procent voor 2024. Volgens de vakbonden een teleurstellend bod, omdat de inflatie in 2022 10 procent was en momenteel al op 6 procent zit. De loonsverhoging voor 2024 zou betekenen dat er volgend jaar nauwelijks geld is voor andere afspraken.

“Met deze percentages blijven de salarissen in de gehandicaptenzorg achter bij de gestegen prijzen. Dat maakt het werken in de sector niet aantrekkelijker en de werkdruk niet minder. Blijkbaar zijn de werkgevers nog steeds niet overtuigd van de ernst van deze situatie. Om hen daarvan te doordringen, demonstreren we,” verklaarde Albert Spieseke, onderhandelaar cao Gehandicaptenzorg bij vakbond CNV.

Met een brandbrief en petitie die in een paar weken tijd door 27.000 mensen uit de branche was ondertekend, riepen de bonden de werkgevers op tot een beter bod. De VGN heeft daarop laten weten weer met de vakbonden om tafel om te willen, om te praten over een nieuwe cao.

Nieuw loonbod
Dinsdag kwam de VGN daarvoor met een nieuw voorstel. Hierbij zou er in bijna twee jaar tijd eveneens sprake zijn van een loonsverhoging van 10 procent, met twee incidentele uitkeringen van in totaal 700 euro. Voor de bonden is dit net als het eerste bod 'uitermate teleurstellend', zoals FNV in een eerste reactie op Instagram aangeeft. 

De bonden gaan het nieuwe voorstel met de achterban bespreken, en sluiten niet uit dat daarop nieuwe acties zullen volgen.  Afgesproken is dat eind juni partijen weer om tafel gaan.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!