Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Acteurs met verstandelijke beperking spelen hoofdrollen in nieuwe Vlaamse tv-serie

7 september 2017 Door de redactie Geen reacties

Op de Vlaamse zender Eén start in de tweede week van september een nieuwe serie waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor acteurs van Theater Stap. Dit gezelschap bestaat uit professionele acteurs met een verstandelijke beperking. De serie draagt de naam Tytgat Chocolat.

De fictiereeks van zeven afleveringen vertelt het verhaal van Jasper die verliefd wordt op zijn collega Tina. Ze werken bij chocoladebedrijf Tytgat Chocolat. Als zij onverwacht uitgewezen wordt naar haar geboorteland Kosovo, breekt Jaspers hart. In het geheim besluit hij met wat vrienden zijn Tina achterna te reizen.

Jelle Palmaerts, Jan Goris, Jason Van Laere, Gert Wellens en Peter Janssens, allen verbonden aan Theater Stap, spelen de hoofdrollen. Daarnaast doen er bekende acteurs mee als Jan Decleir, Marc Van Eeghem, Els Dottermans en Wim Opbrouck.


Het echte leven
De serie werd geschreven en geregisseerd door Filip Lenaerts en Marc Bryssinck, artistiek directeur van Theater Stap. Dat gebeurde niet van de een op de andere dag. Al in 2006 maakte Lenaerts kennis met het theatergezelschap en wist dat hij ooit iets samen met de acteurs wilde gaan neerzetten. Het duurde vervolgens tot januari 2014 voor hij samen met Bryssinck begon aan het opbouwen van het scenario. Daar moesten in ieder geval thema’s inzitten waar de spelers in het echte leven ook veel mee bezig zijn:

  • Vriendschappen uitbouwen
  • Werk vinden
  • Zelfstandig wonen
  • Een lief vinden


De geschreven dialogen werden gedurende de repetities door de ‘Stappers’, zoals de theateracteurs worden genoemd, bijgestuurd of aangevuld. Het resultaat: personages waar de spelers zich helemaal in konden vinden, zodat ze dicht bij zichzelf konden blijven.


Supermoe
Het draaien van de serie bleek ook nog een flinke klus. Het nam vijf weken in beslag, waarbij de acteurs door Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië trokken om uiteindelijk in Kosovo te belanden. De gehele crew telde 35 leden en werd vergezeld door vier vrachtwagens een een mobilhome. In een interview met hln.be zei hoofdrolspeler Jelle Palmaerts (30) over de opnames die alweer twee jaar geleden plaatsvonden: “Ik was súpermoe." Jelle droomt van een vervolg op de serie, die zich wat hem betreft wel mag afspelen in Amerika. Want een bezoek aan Hollywood staat hoog op zijn verlanglijstje.

The making of
Na zeven afleveringen volgt nog een special over de serie: The making of Tytgat Chocolat. Hierbij zoomen de makers Sander Brants en Marielle Dazler in op de vijf hoofdrolspelers van Stap. Hoe hebben zij het avontuur ervaren? En hoe gingen ze om met het drukke draaischema? Daarnaast krijgt de kijker ook antwoord op hoe het vijftal in het leven staat en wat hun dromen nog zijn.  |

Serie
Tytgat Chocolat, vanaf 10 september elke zondag om 21.20 uur op Eén

Documentaire Tytgat Chocolat: the making of: maandag 23 oktober om 21.30 uur op Eén.

Bekijk de trailer op de website van tv-zender Een. Een uitgebreide vooruitblik op de serie staat op de site van tv-visie.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!