Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Academische werkplaats Zorg voor jeugd

16 februari 2010 Door de redactie Geen reacties

In Groningen start binnenkort een 'werkplaats' die zich met jeugdzorg gaat bezighouden. Volgens professor Reijneveld, hoogleraar sociale geneeskunde aan de universiteit van Groningen, kan de zorg jeugd met gedragsproblemen beter.

Zorgverleners en financiers kunnen intensiever samenwerken, en meer volgens wetenschappelijke standaarden, vindt Menno Reijneveld. C4youth, de academische werkplaats, moet daarvoor mogelijkheden vinden. "Het kan zomaar gebeuren dat een kind met gedragsproblemen eerst een tijdje wordt behandeld door een kinderpsychiater, even later in een jeugdzorginstelling, en nog weer later in een jeugdgevangenis belandt. Zonder dat iemand het overzicht bewaart."

Door de zorg voor jeugd beter wetenschappelijk te onderbouwen, kan de onzekerheid van de professional verminderen en de zorg effectiever worden, denkt hij. "Dat het resultaat van een dotterbehandeling uit en te na wordt onderzocht, vinden we allemaal normaal. De zorg voor jeugd staat wat dit betreft echt op een achterstand. Er moet veel meer onderzoek gedaan worden." Dat de zorg voor jeugd met gedragsproblemen uit verschillende potjes wordt gefinancierd, komt de efficiëntie ook niet ten goede.

Meer informatie over C4Youth op ZonMW, of via C4youth@med.umcg.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!