Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Academische Werkplaats EMB breidt samenwerking uit

13 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

In de Academische Werkplaats EMB werken de Rijksuniversiteit Groningen (Rug) en zorgorganisatie ’s Heeren Loo al jarenlang samen aan de kennisontwikkeling over de opvoeding en ondersteuning van mensen met een ernstige of zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. Dit partnerschap wordt nu uitgebreid met de Hanzehogeschool Groningen en Koninklijke Visio. Daarnaast krijgt het een financiële injectie door middel van een structurele bijdrage via ZonMW. | Foto Pedro Sluiter

Dankzij het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing van de Hanzehogeschool Groningen en de expertise over blind- en slechtziendheid van Visio komt de kennisontwikkeling over mensen met EMB in een hogere versnelling en bereiken ze nog meer zorginstellingen. Ook de structurele financiering is welkom. De Academische Werkplaats EMB valt onder het programma Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen. Zes ervan, waaronder die rond EMB, ontvangen vanuit ZonMW voortaan structurele financiering. Dit vanuit de gedachte om de landelijke kennisinfrastructuur te verbeteren.

Prof.dr. Annette van der Putten, adjunct hoogleraar Orthopedagogiek aan de
Rijksuniversiteit Groningen en coördinator van de Academische Werkplaats EMB, is er blij mee. “De uitbreiding van het netwerk en vooral de structurele financiering zijn een echte erkenning voor onze doelgroep en hun specifieke problemen. Ik zie het als een soort empowerment voor mensen met EMB.”

In Nederland wonen naar schatting circa 13.000 mensen (10.000 volwassenen en 3.000 kinderen) met een ernstige of zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. Naast een (zeer) ernstige verstandelijke beperking heeft deze doelgroep te maken met zintuiglijke en motorische problemen.

De samenwerking tussen de RuG en ’s Heeren Loo leidde medio 2016 tot de
lancering van een nieuw expertisecentrum EMB.   |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!