Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Academie voor zelfstandigheid’ voor studenten met verstandelijke beperking

12 december 2011 Door de redactie Geen reacties

In Zwolle wordt in februari de ‘Academie voor zelfstandigheid’ opgericht. Het  is een samenwerkingsproject van zorg- en onderwijsorganisaties, die elk hun deskundigheid inbrengen.  Er draait al een pilot.

De ‘Zwolse academie voor zelfstandigheid’ stelt zich tot doel mensen met een beperking van 18 jaar en ouder die wonen in de regio Zwolle, nieuwe kansen op volwaardig burgerschap te bieden. Uitgangspunt is het burgerschapsmodel dat steunt op de vier pijlers: kwaliteit van bestaan, emancipatie, ondersteuning en empowerment. Op de nieuwe academie kunnen studenten op individuele basis werken aan vaardigheden op het gebied van wonen, werken en maatschappelijke participatie.

Talenten ontwikkelen
Volgens de samenwerkende partijen worden mensen met een beperking niet zelden als een ‘last’ gezien voor de maatschappij.  Ze krijgen vaak onvoldoende gelegenheid hun talenten te ontwikkelen. Daarnaast staat de samenleving steeds meer in het teken van de ‘verantwoordelijke burger’. De methode 'op eigen benen', waarop de Academie is gestoeld, stelt de mogelijkheden, talenten en eigen krachten van mensen centraal, niet hun beperking.

Filmpjes met interviews met studenten van de Academie voor zelfstandigheid staan op www.frionzorg.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!