Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Abvakabo Fnv: ontslagenteller staat nu al op 26.000

14 oktober 2014 Door de redactie Geen reacties

De ontslaggolf in de zorg zal veel groter zijn dan de minister van Volksgezondheid doet voorkomen, reageert vakbond AbvaKabo op de arbeidsmarkteffectenrapportage die staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid heeft aangeboden aan de Tweede kamer. De ontslagenteller van de vakbond staat nu al op ruim 26.000 banen en voor 2015 staan nog meer bezuinigingen en ontslagen op stapel.

Voor de gehandicaptenzorg staat de ontslagenteller op 3.300 (14 oktober). Voorzitter Corrie van Brenk van AbvaKabo Fnv: "De minister zegt dat zij er alles aan blijft doen om een oplossing te vinden. Daar houden wij haar aan en daarom gaan we door met onze actie Red de zorg, in Den Haag en in de gemeenten.''

Tijdelijke contracten
In de cijfers van het ministerie is een deel van het baanverlies niet opgenomen, aldus de vakbond. Het kabinet telt bijvoorbeeld tijdelijke contracten die zijn beëindigd niet mee. Ook gaan in 2015 gemeenten de jeugdzorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg uitvoeren. Veel gemeenten hebben nog geen duidelijkheid geboden aan zorgaanbieders over aanbestedingen, waardoor zorgaanbieders op voorhand al mensen ontslaan. "Door acties hebben we al veel bezuinigingen en ontslagen van tafel gekregen. Kijk bijvoorbeeld naar het massaontslag bij Carinova in Deventer. We gaan door met acties, want wat in Deventer kan, kan ook in de rest van Nederland," aldus Van Brenk.

De ontslagenteller zorg is te vinden op: www.ontslagenindezorg.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!