Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Abvakabo: "Beloning zorgbestuurders vaak te hoog"

14 november 2011 Door de redactie Geen reacties

De beloning van bestuurders in de zorg is vaak te hoog. Dit blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV naar salarissen van bestuurders die al werkzaam waren voor de invoering van de Beloningscode voor bestuurders in de zorg (BBZ) in 2010. Bij zes van de veertien onderzochte instellingen is het salaris hoger dan de factor 10-norm die de vakbond hanteert. Tevens ligt bij dertien zorginstellingen het basissalaris van de bestuurder al hoger dan het maximum inkomen uit de BBZ.

Minister Schippers van Volksgezondheid, welzijn en sport maakte deze week bekend dat in 2010 tien van de in totaal 101 nieuwe bestuurders een hoger loon kregen dan de norm uit de BBZ. Cao-onderhandelaar Elise Merlijn van Abvakabo FNV: “De BBZ geldt alleen voor nieuwe bestuurders, dus de cijfers van de minister zeggen niets over de salarissen van zittende bestuurders. Dat een groot deel van de zorgsector zich aan de normering van de code houdt, is een eenzijdig beeld. Bovendien vinden wij het maximumsalaris van ruim 223.000 euro uit de beloningscode te hoog.”

Eigen factor 10-norm
Abvakabo FNV heeft een eigen ‘factor 10-norm’ gesteld voor beloningen van zorgbestuurders: het hoogste salaris mag maximaal het tienvoudige van het laagste salaris binnen de zorginstelling bedragen. Merlijn: “De discussie over de beloning van bestuurders zou onderdeel moeten zijn van het overleg tussen werkgevers en werknemers. Ook raden van bestuur en directies zouden onder de cao moeten vallen.”

Het onderzoek van Abvakabo FNV is uitgevoerd onder veertien grote zorginstellingen. Het rapport brengt de verhouding tussen het inkomen van de voorzitter van de raad van bestuur en het laagste inkomen binnen de instelling over 2010 in kaart en maakt een vergelijking met de cijfers over 2009. Op www.abvakabofnv.nl is het volledige onderzoek te vinden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!