Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Abrona opent obesitas poli voor volwassenen met een verstandelijke beperking

13 september 2023 Redactie Klik Geen reacties

Zorgorganisatie Abrona start in oktober in het gezondheidscentrum in De Meern met een multidisciplinaire polikliniek voor obesitas die zich specifiek richt op volwassenen met een verstandelijke beperking. De poli is in eerste instantie voor cliënten van de zorgorganisatie, maar het streven is om de kliniek in het tweede jaar ook voor cliënten uit de regio Utrecht open te stellen en in de toekomst landelijk uit te rollen.

Momenteel ontbreekt er een passend behandelingsaanbod voor volwassenen met een verstandelijke beperking die kampen met zwaar overgewicht of obesitas. De standaard behandelingen sluiten volgens de zorgorganisatie niet goed aan bij deze doelgroep. Jeannette van den Born, Manager Behandeling & Expertise bij Abrona, benadrukt: "Onze ambitie is een gezondere cliënt met meer kwaliteit van leven. Met afnemend overgewicht en een toenemende fitheid en spierkracht. En zo mogelijk een afname van medicatiegebruik en een verminderd risico op het krijgen van chronische ziekten.”

Multidisciplinaire aanpak
De onderscheidende factor van Abrona's Obesitas Poli ligt in de multidisciplinaire benadering waarbij alle experts veel kennis en binding hebben met mensen met een verstandelijke beperking. Het behandelprogramma wordt geleid door een team van experts, waaronder een arts VG, huisarts, gedragsdeskundige, leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist.

Van den Born legt uit: "Samen met de cliënt zoeken we naar de juiste motivatie voor gewichtsverlies. Naast de cliënt zelf is het sociale netwerk van de cliënt - inclusief familie en zorgprofessionals - van groot belang om het gedrag te veranderen. Coaching van dit sociale netwerk vormt een belangrijk onderdeel van de behandeling.”

obesitas_leefstijl_kliniek.jpg

Om te komen tot een goede diagnose wordt gekeken naar een breed scala aan factoren die obesitas kunnen versterken, zoals lichamelijk en psychisch chronische ziekten, medicatie, voeding, beweging, slaap, ontspanning en verslaving. “Op basis hiervan stelt het multidisciplinaire team een integraal leefstijlplan op en werkt dit uit in samenspraak met de cliënt en het sociaal netwerk. In de uitvoering van het leefstijlplan wordt de cliënt ondersteund door een leefstijlcoach, die ook het sociale netwerk coacht. De behandelaars blijven tijdens het traject betrokken in de multidisciplinaire overleggen.”

Toekomstige uitbreiding
Door kennisdeling en netwerktraining streeft Abrona naar blijvende resultaten, waarbij cliënten ook op lange termijn hun leef- en eetpatroon kunnen veranderen. In het eerste jaar richt de polikliniek zich op de interne Abrona-cliënten met obesitas en met een hulpvraag. Het doel is om in het tweede jaar ook externe cliënten in de regio Utrecht met een Wet Langdurige Zorg-indicatie te verwelkomen. Hoewel het hier in eerste instantie om een kleinschalig experiment gaat, is het streven dit concept in de toekomst landelijk uit te rollen.

Abrona lanceert de obesitas polikliniek samen met Zilveren Kruis Zorgkantoor en dankzij een aanvraag bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in het kader van kleinschalige innovatie-experimenten.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!