Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Abrona: 150 banen weg

13 december 2013 Door de redactie Geen reacties

Ook bij gehandicaptenzorgorganisatie Abrona (Utrecht) staan grote veranderingen op stapel. Om de overheidsbezuinigingen en de overgang van een deel van de Awbz naar de gemeente het hoofd te bieden, wordt het aantal management- en ondersteuningsfuncties verminderd. De komende drie jaar zullen er 150 voltijdsbanen verdwijnen, en dat kan, afhankelijk van de ontwikkelingen, nog verder oplopen. De organisatie hoopt het aantal verminderde banen te kunnen opvangen met natuurlijk verloop, maar zegt in een persbericht niet te kunnen garanderen dat gedwongen ontslagen worden voorkomen.

Christelijke zorgorganisatie Abrona biedt aan 2.000 cliënten ondersteuning bij wonen, werken, leren, logeren en dagopvang, ambulante begeleiding en behandeling. Zo'n 1.700 medewerkers en 700 vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor de cliënten.

Directie verdwijnt
Abrona wil de verantwoordelijkheid en de regie zo laag mogelijk in de organisatie leggen, met zo min mogelijk hiërarchische lagen. De directielaag verdwijnt met ingang van 1 januari 2014. Het aantal managers wordt verlaagd van 10 naar 7.
De dienstverlening wordt gebundeld in vier kerntaken:

  • specialistische langdurige zorg
  • generalistische langdurige zorg
  • behandeling & expertise
  • maatschappelijke ondersteuning


Moeilijkste opgave
Voorzitter van de raad van bestuur Jan Duenk: "Abrona in verandering is veel meer dan enkel bezuinigen. Anders werken gaat over gedrag en cultuur. Onszelf veranderen in hoe we ons werk doen, dat is misschien wel de moeilijkste opgave. Hoewel onze koers in belangrijke mate door overheid en politiek wordt beïnvloed, houden we ons doel voortdurend voor ogen: een bijdrage leveren aan het welzijn van mensen met een verstandelijke beperking en hen een waardevolle toekomst bieden. De nieuwe organisatie moet medewerkers de ruimte geven hun werk voor de cliënt op een verantwoorde manier te blijven doen, nu en in de toekomst."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!