Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Aantal medewerkers in de gehandicaptenzorg sterk gegroeid

29 augustus 2018 Door de redactie Geen reacties

Het aantal medewerkers in de gehandicaptenzorg is in 2017 gegroeid met zo’n 9.000 medewerkers. Dat schrijft de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) op basis van cijfers uit het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Desondanks maakt de brancheorganisatie zich zorgen over veel moeilijk vervulbare vacatures.

Begin 2016 werkten 164 duizend medewerkers in de gehandicaptenzorg, eind 2017 maar liefst 173 duizend, een stijging van bijna 5,5%. In geen van de andere zorg en welzijn branches was de groei volgens de VGN zo fors. Het aantal fulltime banen is in deze periode gegroeid met 7.700. Het gemiddelde aanstellingspercentage is daarmee iets toegenomen.

Zorgen
Uit het rapport van het onderzoeksprogramma AZW blijkt dat het ziekteverzuim van rond de 6 procent in de gehandicaptenzorg een van de hoogste is van de zorg- en welzijnsbranches. Ook is de krappe arbeidsmarkt volgens de VGN een grote uitdaging. “Ondanks de stijging van het aantal medewerkers zijn bij veel organisaties vacatures die moeilijk vervulbaar zijn. Als dit zich doorzet ontstaan problemen in de continuïteit van de benodigde zorg en ondersteuning.”

Om de arbeidsmarktproblematiek aan te pakken zijn in alle regio’s actieplannen opgesteld. Daarnaast zet de VGN in op het werven van zij-instromers.  |

Lees meer op de website van de VGN of bekijk het rapport van het onderzoeksprogramma AZW.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!