Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Aantal kinderen met Adhd nauwelijks toegenomen'

27 april 2011 Door de redactie Geen reacties

Het aantal kinderen met Adhd is de afgelopen 20 jaar nauwelijks toegenomen. Het aantal kinderen dat wordt behandeld is wel gestegen. Door de toegenomen kennis over Adhd wordt deze stoornis steeds beter en eerder herkend. Dat schrijft minister Schippers van Vws in een kamerbrief.

Naast toegenomen kennis spelen ook andere ontwikkelingen een rol bij een groeiend aantal diagnosen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • ontwikkelingen als het verminderen van het taboe op psychiatrische stoornissen,
  • het steeds ingewikkelder worden van de maatschappij, waardoor kinderen eerder tegen problemen aanlopen en
  • medicalisering.

Tussen de drie en vijf procent van de kinderen lijdt aan Adhd. Van alle 2 miljoen kinderen van 5 tot 14 jaar in Nederland zouden dus ongeveer 60.000-100.000 voldoen aan de criteria voor de diagnose Adhd.

De belangrijkste oorzaken van Adhd zijn volgens het kenniscentrum Kinder- en Jeugd psychiatrie:

  • De genen bepalen voor het belangrijkste deel of Adhd zich bij een kind zal ontwikkelen of niet;
  • Kinderen van ouders met Adhd krijgen het in de helft van de gevallen ook;
  • Kinderen hebben meer risico op Adhd als hun moeder tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk had, rookte of veel dronk;
  • Kinderen die te vroeg zijn geboren en kinderen met een te laag geboortegewicht lopen meer risico op Adhd.

Er zijn op dit moment ongeveer 114.080 mensen die Adhd-medicatie gebruiken (Trimbos instituut, 2010, meetjaar 2008). Minister Schippers schrijft dat in gesprek gaat met kinder- en jeugdpsychiaters over de signalen dat er teveel medicatiezou worden voorgeschreven. Ook loopt er een onderzoek naar het voorschrijfgedrag van Adhd-medicatie.

Lees de volledige kamerbrief over de stand van zaken op gebied van Adhd: de toename van kennis over Adhd, het groeiende aantal Adhd-diagnosen en de toename van medicatiegebruik.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!