Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Aanpak werkdruk en meer waardering gevraagd bij nieuwe cao gehandicaptenzorg

6 oktober 2021 Door de redactie Geen reacties

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de gehandicaptenzorg zijn 30 september van start gegaan. Voorafgaand aan het eerste gesprek boden FNV-leden de voorzitter van de werkgeversdelegatie een bord aan namens 10.000 bezorgde medewerkers uit deze sector.

Op dat bord stond een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden om de gehandicaptenzorg toekomstvast te maken:
- waardering
- veiligheid
- roostering
- werk en privé balans

Loonstijging
De FNV wil dat de lonen met 5 procent stijgen (met een minimum van 200 euro per maand). “Van alle zorgbranches hebben de medewerkers in de gehandicaptenzorg een van de laagste salarissen”, zeg FNV-bestuurder Karim Skalli. “Het wordt tijd dat werkgevers deze mensen de waardering gaan geven die ze verdienen.”

Werkdruk
Het aanpakken van de werkdruk in de gehandicaptenzorg is ook inzet bij de cao-onderhandelingen. De administratieve druk is de afgelopen anderhalf jaar toegenomen en er is te weinig instroom van nieuwe medewerkers wanneer collega’s vertrekken. Dat verhoogt de werkdruk nog meer en daarmee de kans op uitval.

Persoonlijk begeleider dagbesteding Maaike Piet mag meeonderhandelen namens de FNV. Zij vraagt aandacht voor een beter balans tussen werk en privé, omdat de hoge werkdruk het privéleven onder druk zet. Daarbij wil ze zich ook sterkmaken voor het onderwerp veiligheid. “Juist doordat er steeds minder collega’s inzetbaar zijn, neemt het gevoel van onveiligheid toe”, zegt Maaike op de website van de FNV.

De huidige cao liep op 1 oktober af.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!