Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Aanpak voor kinderen uit kwetsbare gezinnen

23 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

Kinderen die in Nederland geboren worden in gezinnen met armoede, schulden, psycho-sociale problemen of gebrekkige huisvesting, hebben een grotere kans op suikerziekte, hart- en vaatziekten, groei- en psychische problemen en overgewicht. Ze komen ook vaker in aanraking met jeugdhulp. Het kabinet wil met het nieuwe actieprogramma Kansrijke Start werken aan een betere toekomst voor kinderen in kwetsbare gezinnen.

Verschillende organisaties gaan samenwerken in lokale coalities om kwetsbare gezinnen in de eerste 1000 dagen van een kind (van baby tot peuter) bij te staan. Die 1000 dagen zijn cruciaal voor een goede groei en ontwikkeling van kinderen.

Wie zitten er in zo’n lokale coalitie?

  • gemeenten,
  • zorgverzekeraars,
  • JGZ,
  • wijkteams,
  • huisartsen,
  • verloskundigen,
  • medewerkers uit de kraamzorg en
  • gynaecologen.


Met elkaar maken zij afspraken over de inzet van effectieve maatregelen rondom de zwangerschap. In onder meer Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Hoogeveen zijn zulke coalities al actief.


Wetswijziging
Minister Hugo de Jonge wil verder een wetswijziging doorvoeren waardoor de jeugdgezondheidszorg al vóór de geboorte ondersteuning kan bieden aan kwetsbare ouders in plaats van erna.

De aanpak besteedt ook veel aandacht aan onbedoelde zwangerschappen bij kwetsbare vrouwen. Denk aan vrouwen die verslaafd zijn, of dak- en thuisloos. Of vrouwen die een verstandelijke beperking hebben, of in een sociaal isolement zitten.


Nu niet zwanger
In Tilburg is hiervoor een traject ontwikkeld, Nu Niet Zwanger. Kwetsbare vrouwen krijgen kortdurende, intensieve begeleiding op maat. Er wordt met ze gesproken over:
- seksualiteit,
- de kinderwens
- passend anticonceptiegebruik.

Door dit traject te koppelen aan het actieprogramma Kansrijke Start komt het landelijk beschikbaar.

Overigens is er een groot verschil tussen een onbedoelde zwangerschap en een ongewenste zwangerschap. Een vrouw kan onbedoeld zwanger raken en daar heel blij mee zijn. Dan is het dus een gewenste zwangerschap.  |

Meer
informatie over Kansrijke Start is als pdf te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie over het Tilburgse initiatief over onbedoelde zwangerschappen staat op
www.nunietzwanger.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!