Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Aandacht voor seksuele uitbuiting bij jongeren met een LVB

22 februari 2021 Door de redactie Geen reacties

In het kader van Safer Internet Day, die op 9 februari plaatsvond, heeft zorgorganisatie Koraal een videoboodschap de wereld ingestuurd. Hiermee vraagt Koraal aandacht voor het feit dat vooral jongeren met een licht verstandelijke beperking een groot risico lopen slachtoffer van seksuele uitbuiting te worden.

Jongeren die in handen van loverboys vallen, kwamen vroeger vooral uit de grote steden. Door de opkomst van internet en de enorme rol die social media heeft in het leven van tieners, hebben sexting (het digitaal sturen van seksueel getinte foto’s), grooming (digitaal kinderlokken) en sextortion (seksuele uitbuiting) een enorme vlucht genomen. Met andere woorden: seksuele uitbuiting is allang niet meer voorbehouden aan de Randstad en gebeurt ook grotendeels uit het zicht, omdat het zich vaak online afspeelt.

Koraal wil met de videoboodschap laten zien hoe ernstig de situatie is en dat er iets moet gebeuren om jongeren die het overkomen is te helpen. Ook pleit de organisatie voor een veiliger internet voor jongeren met een verstandelijke beperking. Demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, werkten mee aan de videoboodschap.

Koraal lanceerde eind vorig jaar de signaleringstool 11VB, waarmee zorgprofessionals kunnen inschatten hoe groot het risico is dat een meisje of jongen in handen kan vallen van een mensenhandelaar. Er is tevens een quickscan beschikbaar voor ouders/verzorgenden.

Daarnaast is er een videobox in ontwikkeling om waardevolle kennis te delen over het risico op en het signaleren van mensenhandel. Hiervoor werkt Koraal samen met het Landelijk Kenniscentrum LVB.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!