Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Aandacht voor de fysieke omgeving bij probleemgedrag in de gehandicaptenzorg

8 december 2021 Door de redactie Geen reacties

“In de gehandicaptenzorg is er vaak nog te weinig aandacht voor de fysieke omgeving van een cliënt. Terwijl als iemand van zijn kamer houdt, hij ook minder de neiging heeft om spullen kapot te maken.” In een interviewbundel van zorgorganisatie Ipse de Bruggen en Vilans delen professionals en experts hun ervaringen met het anders inrichten van leefruimtes voor mensen met een beperking en zeer moeilijk verstaanbaar gedrag.

Om iemand met een zeer intensieve zorgvraag te beschermen tegen zichzelf, komt de focus bij het inrichten van de leefruimte vaak te liggen op zo min mogelijk prikkels. Het resultaat is dan een kale inrichting met spullen die stevig zijn en soms zelfs zijn vastgezet zodat iemand er niet mee kan gooien. Maar bij cliënten, naasten en professionals blijft er een gevoel van onvrede. Het gevoel dat er iets beters mogelijk moet zijn.

Zorgorganisatie Ipse de Bruggen wilde graag een andere manier van kijken bieden en richtte samen met een architect de kamer van een cliënt in door te kijken naar verleden, heden en interesse van de bewoner. Deze verandering leidde voor de cliënt tot positiever gedrag, meer openheid naar anderen en een afname van intensieve zorg.

Deze succesvolle ervaring leidde in 2020 tot het project Fysieke Leefomgeving bij Ipse de Bruggen. Inmiddels zijn er meer positieve metamorfoses van kamers gerealiseerd, die leidden tot een vermindering van probleemgedrag bij cliënten en meer werkplezier bij medewerkers. In de komende jaren volgen meer leefruimtes van mensen met een beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag en wordt onderzocht wat de werkzame principes zijn.

In een interviewbundel van Ipse de Bruggen en Vilans delen professionals en experts hun ervaringen. Wat betekent het om een kamer opnieuw in te richten en te verbouwen? Welke manier van kijken zit daarachter? Hoe krijg je goed zicht op wat je wilt bereiken? Aan het woord komen een architect, wettelijk vertegenwoordiger, begeleider, manager, gedragskundige, projectleider vastgoed en een zorgmanager. Aan het einde van de bundel staan alle geleerde lessen en tips op een rij.  |

Download de interviewbundel van Ipse de Bruggen en Vilans op de website van het Kennisplein Gehandicaptensector. Lees een eerdere reportage van Klik over het project Fysieke Leefomgeving:

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!