Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Aandacht op tv voor verdwijnend Zorgzwaartepakket

23 januari 2013 Door de redactie Geen reacties

De overheid is van plan om zorgzwaartepakket 4 voor mensen met een verstandelijke beperking in 2016 af te schaffen. In 2013 moet dat al gebeuren voor de zzp's 1 en 2, en in 2015 voor zzp 3. De overheid gaat er vanuit dat mensen met deze zorgzwaartepakketten ook door de gemeente kunnen worden geholpen. Woensdag 23 januari om 18.15 besteedt actualiteitenrubriek Eén vandaag aandacht aan het onderwerp (of zie Uitzending gemist).

De Vereniging gehandicaptenzorg Nederland (Vgn) stuurde een film over de gevolgen van de beleidsmaatregel naar de Tweede Kamer. Het filmpje gaat over Harry, een 83-jarige man met een verstandelijke leeftijd van 3 jaar. En dus zorgzwaartepakket 4.

Zelfstandig wonen
Eén vandaag maakte naar aanleiding van dat filmpje een reportage over Albert Jan, een bewoner van Abrona in Soesterberg. Hij zou volgens het regeerakkoord, net als alle andere 9.000 mensen met een zzp-4 indicatie, vanuit de Awbz moeten overgaan naar de Wet maatschappelijke ondersteuning. Met als mogelijk gevolg dat hij zijn instellingen moet verlaten om zelfstandig te gaan wonen. Overigens mogen de instellingen de cliënten wel een woonplaats aanbieden, maar die moeten dan huur betalen. Over hun zorgvraag moeten ze onderhandelen met ambtenaren, maar Albert Jan is daartoe net zo min in staat als Harry. Zij hebben intensieve zorg en begeleiding nodig en horen daarom volgens de Vgn thuis in een kern-Awbz.

Ramp
Vgn-voorzitter en 1e Kamerlid Heleen Dupuis zegt op de site van de Vgn dat zij het plan om Zzp 4 op te heffen, onacceptabel vindt. Volgens haar moet de maatregel een vergissing zijn van het kabinet: "Het is dramatisch: een kind van 3 kan je niet zelfstandig laten wonen. Dit is een ramp. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als deze mensen niet meer worden begeleid. Deze maatregel moet echt worden herzien."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!