Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Aandacht in tv- en radioprogramma voor mensen met een lvb

29 januari 2020 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een licht verstandelijke beperking zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Daarover was afgelopen maandag in het NPO 1-radio-programma 'De publieke tribune' en is inmiddels online een gesprek te beluisteren met een arts verstandelijk gehandicapten, onderzoeker, gevangenisdirecteur en een ervaringsdeskundige. Zondag is er ook een aflevering van dit programma op tv te zien (NPO 2, 23.00 uur), over mensen met een licht verstandelijke beperking die moeite hebben hun weg te vinden in de samenleving.

In de radio-uitzending van maandag 27 januari praatte presentator Coen Verbraak van ‘De publieke tribune’ (omroep Human) over hoe mensen met een licht verstandelijke beperking gemakkelijk op het verkeerde pad geraken. Hij ging daarvoor in gesprek met arts verstandelijk gehandicapten Michiel Vermaak, directeur Penitentiaire Inrichting Leeuwarden Toon Molleman, lector licht verstandelijke beperking en jeugdcriminaliteit Hendrien Kaal en ervaringsdeskundige Ramazan Alemdar.

Hoe komt het dat mensen met een licht verstandelijke beperking eerder in aanraking komen met politie en justitie? Worden zij door onbegrip vaker en harder gestraft, terwijl ze eigenlijk hulp nodig hebben? De gasten bespreken hoe we de samenleving zo kunnen inrichten dat mensen voldoende ondersteuning krijgen.

Als ervaringsdeskundige vertelde Ramazan over zijn leven, over zijn licht verstandelijke beperking, over hoe hij in het verleden met justitie in aanraking kwam en hoe het nu met hem gaat. Hij volgde een opleiding als ervaringsdeskundige bij Howie the Harp en ‘vond het licht in zijn hart’, zoals hij zelf zegt.

Overschat
Komende zondag is er ook een televisie-uitzending van Humans publieke tribune vanuit het Stadhuis van Leeuwarden. Centraal staat dan de overschatting van mensen met een licht verstandelijke beperking in de samenleving. In het publiek naast burgemeester Sybrand Bumo en wethouder Herwil van Gelder van Leeuwarden, ook (familie van) mensen met een laag IQ (<85), een straatdokter, psychologen en begeleiders.

Herwil van Gelder is wethouder Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en publieke gezondheid. Hij vertelt hoe Leeuwarden een begin heeft gemaakt met beleid voor mensen met een laag IQ. Het gaat om een kwetsbare groep mensen die systematisch overschat wordt en oververtegenwoordigd zijn in de verslavingsproblematiek en dak- en thuislozenopvang.

De gasten bespreken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de samenleving toegankelijker voor deze kwetsbare mensen wordt. Moeten er bijvoorbeeld aparte loketten komen? Of moet iedereen leren omgaan met mensen die wat meer begeleiding nodig hebben?  |

Luister de radio-uitzending over lvb en criminaliteit online terug op de NPO-website. Lees meer over de televisie-uitzending van Humans publieke tribune, te zien op zondagavond 2 februari op om 23.00 uur NPO2 en online.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!