Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Aan het werk in een regulier bedrijf dankzij duostage

27 maart 2024 Redactie Klik Geen reacties

Jongeren met een (licht) verstandelijke beperking willen graag in reguliere bedrijven aan de slag om hun meerwaarde te onderstrepen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? ZonMw maakte de pilot ‘Samen aan het werk’ in de gemeente Hardenberg mogelijk, waarbij mbo-studenten werden gekoppeld aan jongvolwassen cliënten van de Baalderborg Groep én leerlingen van het praktijkonderwijs. Zij gingen tijdens een duo-stage aan de slag bij diverse bedrijven in de regio.

Voorafgaand aan de stage zochten de deelnemers met en zonder verstandelijke beperking uit waar hun interesses lagen, wat hun sterke punten zijn en wat ze graag zouden willen doen. Eigenlijk was de werkwijze een samenvoeging van de methodieken Prokkelstage en Geluksgericht Werken.

Zowel de studenten van het Alfa-college in Hardenberg als de Baalderborg-cliënten en jongeren uit het praktijkonderwijs leerden er veel van, onder meer waar hun talenten lagen. En dat gold ook voor de deelnemende bedrijven waar de jongeren tijdelijk aan de slag konden. Zij ontdekten hoe het is om iemand met een verstandelijke beperking te begeleiden en wat de meerwaarde van inclusiviteit is.

Over dit traject is een kort filmpje gemaakt, te zien op Facebook. Tijdens het traject vond monitoring en onderzoek plaats zodat kritische succesfactoren duidelijk werden. Hierop kan men voortborduren in de toekomst, meldt stichting Prokkel, die de resultaten mede zal ontsluiten voor een breder publiek.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!