Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Aan het werk

2 april 2007 Door de redactie Geen reacties
Honderdduizend mensen met een handicap die nu nog thuis zitten moeten over vier jaar aan het werk zijn. Commissie het Werkend Perspectief (CWP) lanceerde een aanvalsplan om gehandicapten meer kans op een baan te geven.

De arbeidsdeelname van mensen met een handicap daalt gestaag. Vijftig procent van de mensen jonger dan 35 heeft geen werk. Oorzaken zijn vooral koudwatervrees en vooroordelen bij werkgevers en collega’s. Enkele punten uit het aanvalsplan: 

  • De uitkeringsinstanties, reïntegratiebedrijven, het CWI en de uitzendbranche verplichten zich om in drie jaar tijd 40.000 mensen extra (totaal 100.000) mensen aan het werk te helpen.
  • Er moet een langdurige beeldvormingcampagne worden gevoerd om vooroordelen te bestrijden.
  • Bij de aanpak van de teruglopende arbeidsparticipatie wordt de ervaringskennis van mensen met een handicap ingezet.
De commissie heeft goede hoop dat de doelstellingen worden gehaald. Met een groeiende economie en een krimpend werknemersreservoir moet dat lukken.
Minister Donner, die het advies van de commissie in ontvangst nam, zei dat hij werkgevers en arbeidsgehandicapten zo nodig onder enige dwang aan elkaar wil laten wennen. Hij denkt onder meer aan proefplaatsingen in bedrijven. “Veel mensen met een handicap zoeken niet echt naar werk. Ook dat moet veranderen. We moeten duidelijk maken dat mensen die zelf initiatieven nemen, meer kans maken.”
Het aanvalsplan is te lezen op www.werkendperspectief.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!