Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

8 procent van de jongeren wordt gepest op internet

18 augustus 2015 Ronny Vink Geen reacties

In 2014 is 8% van de jongeren van 15 tot 25 jaar (één op de twintig) gepest op internet. Van alle Nederlanders boven de 15 werd 3% gepest. Kwaadspreken is de meest voorkomende vorm van cyberpesten onder jongeren. Twee op de drie gepeste jongeren kennen de dader. De cijfers komen van het Centraal bureau van de statistiek.

In 2014 gaven vierhonderdduizend mensen van 15 jaar en ouder aan dat ze wel eens wel eens zijn gepest op internet. Jongeren tot 18 jaar worden vaker belaagd via internet (11%) dan jongeren van 18 tot 25 (5%). Kennelijk neemt het pesten af met het stijgen van de leeftijd. Van de ouderen wordt 1% geconfronteerd met cyberpesten.

Kwetsen en bedreigen
De meest voorkomende vorm van cyberpesten onder jongeren van 15 tot 18 jaar is laster. Laster is bijvoorbeeld het plaatsen van kwetsende teksten, of het verspreiden van foto’s, filmpjes of roddel via het web. Ook stalken en bedreiging met geweld worden genoemd. Chantage als vorm van cyberpesten wordt het minst opgegeven.

De dader
Twee derde  van de jongeren in de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar zegt de dader te kennen. 14% van de gepeste jongeren doet melding bij de politie of een andere instantie, 4% deed aangifte.
Uit ander onderzoek is gebleken dat jongeren met een licht verstandelijke beperking vaak slachtoffer of dader zijn van cyberpesten.

Lees meer over het Cbs-onderzoek op de site van het Centraal bureau van de statistiek.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!