Sociale werkbedrijven hebben een schat aan kennis en ervaring in huis, aldus het ministerie van Sociale zaken. Zij zetten die in om mensen met beperking aan werk te helpen in gewone bedrijven, scholen en overheidsorganisaties. Het Rijk stelt 30 miljoen euro beschikbaar om de sociale werkvoorziening daarbij te helpen.
Omdat is afgesproken dat gemeenten en fondsen eenzelfde bedrag bij leggen, is in totaal 60 miljoen euro beschikbaar voor vernieuwing in sociale werkbedrijven. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken en werkgelegenheid: "De kennis die bij sociale werkvoorzienings-bedrijven hebben opgebouwd in de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking, is van onschatbare waarde. Met het geld dat nu beschikbaar komt, kunnen hervormingen en innovaties worden doorgevoerd. Hierdoor kunnen gemeenten bij de uitvoering van de Participatiewet gebruik blijven maken van de kennis en ervaring van sw-bedrijven. Nu, en in de toekomst".
Banen creëren
Waar kan de 30 miljoen euro voor worden gebruikt? Er zijn drie mogelijkheden:
Zinvol en gewaardeerd werk
Het extra geld moet ervoor zorgen dat meer mensen een plek vinden waar ze zinvol en gewaardeerd werk kunnen doen. Het liefst in een gewoon bedrijf. "De kansen zijn er, maar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen niet zo maar aan de slag," volgens Job Cohen, voorzitter van sw brancheorganisatie Cedris. "Sociale werkbedrijven kunnen mensen begeleiden. Samen met werkgevers creëren ze geschikte werkplekken. Deze 60 miljoen euro biedt een kans om de kennis en dienstverlening van de sociale werkbedrijven zo te ontwikkelen dat meer mensen een werkplek krijgen waar ze tot hun recht komen."
Plannen indienen
Sociale werkbedrijven en arbeidsmarktregio's kunnen tot 1 juli 2015 plannen indienen bij Cedris, de brancheorganisatie van sociale werkbedrijven. Daar zijn ook de voorwaarden en een beschrijving van de mogelijkheden te vinden.