Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

50 miljoen dollar schadevergoeding wegens handicap baby

16 december 2013 Door de redactie Geen reacties

Een ziekenhuis en een laboratorium in de Verenigde Staten moeten samen 50 miljoen dollar betalen aan een echtpaar wegens het ondeugdelijk uitvoeren van een prenatale test. Het echtpaar kreeg in 2008 een ernstig verstandelijk en lichamelijk gehandicapte zoon.

Brock en Rhea Wuth wisten dat ze een groot risico liepen op een kind met een zeldzame erfelijke aandoening. Een neef heeft de stoornis. Een kind van Brock en Rhea Wuth zou 50% kans lopen op dezelfde of een verwante genmutatie. Om dat te voorkomen lieten Brock en Rhea een genentest doen, en volgden ze nauwgezet alle adviezen op.

Goed mis
Toen Rhea zwanger werd lieten ze een prenatale test doen. De ongeboren baby was normaal, was de uitslag. Maar zodra hun zoon was geboren wisten de ouders dat er iets goed mis was. Oliver had inderdaad de genenafwijking waarvoor ze vreesden, en was diep verstandelijk en geestelijk gehandicapt.

Prenatale test
Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat het Valley Medical Center in Renton en het LabCorp in North Carolina een grote fout hadden gemaakt. Het ziekenhuis gaf het laboratorium de opdracht de prenatale test te doen, zonder erbij te zeggen dat de laboranten naar deze specifieke afwijking moesten zoeken. Ook verzuimde het ziekenhuis de moeder te vertellen dat het prenatale onderzoek geen zin had als de laborant niet de opdracht kreeg op deze aandoening te testen.

Abortus
Het laboratorium had volgens zijn eigen protocol bij onvoldoende informatie op het aanvraagformulier aan het ziekenhuis moeten vragen naar welke afwijking moest worden gezocht, en had dat niet gedaan, zei de advocaat van de familie Wuth. Als het echtpaar had geweten van de genetische aandoening, dan hadden ze de zwangerschap laten beëindigen.

Schadevergoeding
De genoegdoening van 50 miljoen dollar is de grootste individuele schadevergoeding die ooit in de staat Washington is toegekend. In een reactie op de uitspraak verklaarde het Valley Medical Center: "De tragedie die de familie Wuth is overkomen spijt ons enorm. Maar we blijven geloven dat onze stafleden correct hebben gehandeld."

LabCorp verklaarde: "Wij geloven in feiten, en de wet steunt de uitspraak niet. LabCorp heeft correct gehandeld en de test uitgevoerd zoals hij ons was opgedragen door de arts. We zullen alle mogelijke wegen bewandelen om gelijk te krijgen."

Zware bezuinigingen
Volgens de advocaat van het echtpaar Wuth is de hele zaak veroorzaakt door zware bezuinigingen op de ziekenhuisafdeling voor erfelijkheidsadvisering. Als er nog een geschoolde genetische adviseur had gewerkt, was de fout niet gemaakt. "Niemand van de mensen die bij deze zaak zijn betrokken, heeft slechte bedoelingen gehad. Maar als je hulpverleners niet inhoudelijk en financieel ondersteunt bij het doen van hun werk, creëer je een omgeving waar dergelijke fouten onvermijdelijk worden."

Verantwoordelijk
Oliver Wuth is nu 5 jaar. Hij heeft een Iq tussen 50 en 70, hij is fysiek en communicatief ernstig beperkt. Hij heeft full time zorg nodig voor de rest van zijn leven. Volgens hun advocaat hebben de Wuths zich ongelooflijk verantwoordelijk gedragen voordat zij besloten een kind te maken. "Ze hebben alles gedaan wat ze mogelijkerwijs konden doen."

Op de foto Rhea Wuth met Oliver, toen hij een half jaar oud was.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!