Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

5 miljoen euro extra voor leerlingen met ernstige meervoudige beperking

31 oktober 2019 Door de redactie Geen reacties

Het kabinet stelt vanaf 2020 €5 miljoen extra beschikbaar voor zorg en ondersteuning op school aan kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Dat schrijven minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) in een brief aan de Tweede Kamer.

De financiering van de zorg in onderwijstijd voor deze leerlingen verdubbelt hiermee tot €10 miljoen per jaar. Hierdoor moet het volgens de ministers voor scholen makkelijker worden om de zorg voor deze leerlingen te organiseren.

De Jonge en Slob willen dat de verschillende zorgbudgetten voor leerlingen met een complexe zorgvraag tijdens onderwijstijd worden gebundeld. In hun brief aan de Tweede Kamer schrijven dat hiervoor in een paar regio’s proefprojecten komen. Daarbij krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid om met het gebundelde budget alle zorg in onderwijstijd in te kopen.

Tot die tijd stelt het ministerie van VWS €5 miljoen extra ter beschikking om hiermee voor scholen, leerlingen en hun ouders te komen tot minder afstemmingsproblemen en administratieve rompslomp. Daarnaast gaan experts scholen op korte termijn helpen bij het regelen van financiering van zorg in onderwijstijd. Deze mensen kennen de weg binnen de diverse zorgsystemen en weten op welke zorg aanspraak gemaakt kan worden.

De maatregelen maken onderdeel uit van een breder pakket om door betere samenwerking tussen onderwijs- en zorginstellingen de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten.  |

Lees meer op de website van de rijksoverheid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!