Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

3 Voorwaarden voor goed gebruik zzp

1 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

Hoe krijg je een personele bezetting, afgestemd op de individuele zorgplannen van de bewoners van een woning? Cliëntvertegenwoordigers bogen zich over deze vraag en belangenvereniging Kansplus ontwikkelde hiervoor een zzp-spel.

Daarbij stellen ze 3 voorwaarden voor goed gebruik van de mogelijkheden van een zorgzwaartepakket.

1. Leg in een zorgplan niet op de minuut vast waar de toegekende uren van een cliënt aan besteed kunnen worden. De zzp-systematiek zit zo niet in elkaar. Het systeem gaat uit van een aantal bewoners met een zzp die samen zorg krijgen in een wooneenheid. Het aantal uren dat daarvoor beschikbaar is, is de optelsom van de in de individuele indicatiebesluiten toegekende uren woonzorg en dagbesteding. De personele bezetting van de woning en de dagbesteding moet daarop aansluiten.

2. De zorg die in het individuele zorgplan staat moet geleverd worden. Periodieke gesprekken en jaarlijkse evaluatie van het individuele zorgplan laat zien of dit goed gebeurt of dat er bijstellingen moeten plaatsvinden.

3. Alles valt of staat met voldoende personeel op de juiste momenten en afgestemd op de individuele zorgplannen en op de problematiek van de bewoners. De momenten waarop zij aanwezig moeten zijn, zijn bepalend voor een goede en adequate zorgverlening. Daar zijn alle partijen die betrokken zijn bij een woning verantwoordelijk voor: Zorgaanbieder, groepspersoneel, cliënten/cliëntvertegenwoordigers en behandelaars.

Lees hier meer over het spel "ZZP, wat kan de woning ermee" waarmee groepsmedewerkers en vertegenwoordigers van cliënten met een verstandelijke beperking die 24-uurszorg in natura ontvangen inzicht kunnen krijgen in hoe zij de zorg voor de cliënt georganiseerd willen zien.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!