Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

2Doc: Elin over gezin met meervoudig beperkte dochter

3 augustus 2022 Door de redactie Geen reacties

Marie-José en Patrick kregen een tweeling. Een van de meisjes heeft een hersenbeschadiging. Het stel wil dat beide kinderen zo gelukkig mogelijk opgroeien en zet daar zijn eigen dromen voor opzij. Filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger volgden het gezin vier jaar lang. Het resultaat is de documentaire Elin die 4 augustus uitgezonden wordt op NPO2.  |  Foto KRO-NCRV

Ze hadden zo’n mooi beeld in gedachten: ze zouden de wereld rondreizen met hun kinderen, een avontuurlijk en vrij bestaan leiden. De werkelijkheid bleek anders. Elin en Bente werden te vroeg geboren en Elin bleek een hersenbeschadiging te hebben.

Het gezin draait vooral om Elin. Zij heeft een ernstige meervoudige beperking en zit in een rolstoel. Een vrolijke, intelligente en avontuurlijke meid die dolgraag met de buitenwereld wil communiceren. Maar ze is nauwelijks verstaanbaar door haar hersenbeschadiging. Meestal begrijpt alleen haar moeder wat ze zegt.

Tweelingzus Bente trekt zich vaak terug in haar eigen wereld. Zij krijgt veel minder aandacht dan Elin en observeert het gezinsleven via tekeningen die ze maakt.

Spraakcomputer
Moeder Marie-José staat er vaak alleen voor, omdat Patrick door zijn werk vaak lang in het buitenland is. Het zorgen valt haar zwaar en een burn-out ligt op de loer. Maar als er een spraakcomputer in hun leven komt, willen Elin en haar moeder niets liever dan dat Elin die kan gebruiken. Dat is nog een hele opgave, omdat Elin alleen controle over haar tong heeft waar ze de computer mee zou kunnen aansturen.

Elin is geproduceerd door Olympic Films in samenwerking met KRO-NCRV. De film kwam tot stand met steun van CoBO en is mede mogelijk gemaakt door Stichting Ondersteuning van Activiteiten voor Maatschappelijk Welzijn.  |

2Doc: Elin wordt 4 augustus om 22.08 uur uitgezonden bij KRO-NCRV op NPO2 en is daarna terug te kijken.  

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!