Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

20 maanden cel wegens pgb-fraude

22 april 2014 Door de redactie Geen reacties

Een 47-jarige vrouw uit Almere is veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk, voor jarenlange fraude met persoonsgebonden budgetten. De rechtbank achtte bewezen dat de vrouw de fraude pleegde door geld dat was 'overgebleven' naar haar privérekening te laten overmaken door diverse budgethouders. De vrouw stortte vervolgens een deel van het geld terug naar de budgethouders of betaalde hun contant. Om deze constructie te verhullen, maakte ze valse facturen op voor zorg die helemaal niet verleend werd. Formulieren waarmee het Pgb-geld moest worden verantwoord, werden vervolgens in 'nauwe en bewuste samenwerking' met de budgethouders vervalst.

Slecht daglicht
De rechtbank achtte de vrouw daarnaast schuldig aan het doen van onjuiste belastingaangifte, uitkeringsfraude en witwassen van het gefraudeerde geld, een bedrag van bijna 674.000 euro. Een aanzienlijk deel van het geld werd besteed aan gokken.

De rechtbank oordeelde dat verdachte misbruik heeft gemaakt van de sociale voorzieningen en dat mede door haar handelen het persoonsgebonden budget in een slecht daglicht is komen te staan. De rechtbank nam het de verdachte ook kwalijk dat zij de verantwoordelijkheid afschuift op anderen. De rechtbank vond het niet nodig om de vrouw een beroepsverbond op te leggen voor de Awbz-sector. De officier van justitie had dat wel geëist.

Medeverdachten
De rechtbank veroordeelde een 35-jarige man die bij de hoofdverdachte inwoonde, voor schuldheling. Hij maakte gebruik van geld en goederen die vrouw er als gevolg van de Pgb-fraude op nahield en profiteerde daarmee van de fraude. Hij kreeg een taakstraf van 200 uur opgelegd.

Een 47-jarige man uit Holten, die korte tijd als financieel adviseur werkzaamheden verrichtte voor de hoofdverdachte, werd vrijgesproken. Hij werd verdacht van het vervalsen van drie verantwoordingsformulieren, maar volgens de rechtbank kon niet worden bewezen dat hij op de hoogte was van de valsheid van de formulieren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!