Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

10.000 banen voor mensen met arbeidsbeperking

8 juli 2015 Door de redactie Geen reacties

Volgens een eerste tussenmeting hebben werkgevers al meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk geholpen dan was geraamd. In de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten is vastgelegd dat de marktsector eind 2015 6.000 extra banen voor deze doelgroep zou hebben gecreëerd, vergeleken met 1 januari 2013. Eind vorig jaar waren er al 9.224 extra banen bijgekomen in het bedrijfsleven, en 1.508 bij de overheid.

Het bedrijfsleven loopt daarmee ruim voor op het schema. De overheid moet aan het eind van 2015 nog 3.000 extra banen gerealiseerd hebben en was bij de tussenmeting dus halverwege het doel dat eind 2015 moet zijn bereikt. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale zaken en werkgelegenheid schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Minimumloon
Het kabinet heeft met de sociale partners (overheid, vakbonden en werkgeversorganisaties) afgesproken dat er tussen nu en 2026 100.000 extra banen beschikbaar moeten komen voor mensen die vanwege een arbeidsbeperking niet in staat zijn om het wettelijk minimum loon te verdienen. Daar bovenop moet de overheid ook nog eens 25.000 extra banen voor deze doelgroep leveren.

Ondersteunende maatregelen
Vanuit de Participatiewet zijn ondersteunende maatregelen beschikbaar als loonkostensubsidie, jobcoaches en aanpassingen op de werkvloer. Ook is een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer in behandeling dat vanaf januari 2016 voorziet in het beschikbaar stellen van no-risk polissen en mobiliteitsbonussen voor de hele doelgroep van de banenafspraak.

Detacheringen
Wat in de eerste meting verder opvalt is dat ongeveer tweederde van alle extra banen via zogenoemde ‘inleenverbanden’ tot stand zijn gekomen. Het gaat om mensen die vanuit een sociaal werkbedrijf worden gedetacheerd voor werkzaamheden bij een regulier bedrijf. Deze extra detacheringen zijn voor een groot deel ingevuld door mensen die op de wachtlijst stonden voor een plek bij een sw-bedrijf. Volgens de tussenmeting lijkt het erop dat gemeenten en sociale partners mensen op de wachtlijst en Wajongers met voorrang op de extra banen hebben geplaatst.

Bemoedigend
“We zijn er zeker nog niet, maar dit is een zeer bemoedigend begin”, schrijft staatssecretaris Klijnsma in een reactie op de cijfers. Ik reken op een goed vervolg. Dat is ook nodig want het is de hoogste tijd dat ook mensen met een beperking een eerlijke kans krijgen om volop mee te doen op de arbeidsmarkt.”

Lees Klijnsma’s brief over de extra banen op de site van de overheid

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!