Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vanaf € 20,- incl. btw

Inschrijven niet meer mogelijk

Algemeen

Tijd:      10.00 - 11.00 uur
Specialisme:      Begeleiders, gedragsdeskundigen/orthopedagogen en andere professionals die ondersteuning bieden aan mensen met autisme en een (ernstige) verstandelijke beperking.
Deelnamekosten: *      € 35,- deelname webinar mét Kennispocket Verstandelijke beperking & oud worden**
€ 20,- deelname webinar zónder Kennispocket
Capaciteit:      Geen maximum, het betreft een webinar via Zoom.

* Prijzen zijn inclusief BTW, cursusmateriaal en certificaat na afloop van het webinar.
** Bij de optie deelname aan het webinar inclusief kennispocket, wordt deze binnen twee weken bezorgd op het bij ons bekende adres. Dient de kennispocket naar een ander adres verstuurd te worden? Vermeld dit bij inschrijving in het opmerkingenveld. 

Gedragsveranderingen als vroege alarmbel
voor dementie:

Leren herkennen van de eerste signalen

In deze Klik webinar gaat Alain Dekker in op deze en andere veelgehoorde praktijkvragen over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Dementie komt steeds vaker voor in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Waarom is dat zo? En waarom gaat maar liefst 75% van de mensen met downsyndroom dementeren? En hoe herken je de eerste signalen voor dementie? Schrijf je in en leer in één uur alles wat je moet weten over dit belangrijke onderwerp!

In dit verdiepend webinar van Klik leer je:
Wat is het verschil tussen dementie en een verstandelijke beperking?
Waarom is het belangrijk om te weten of iemand dementie heeft?
Hoe stellen we dementie vast bij mensen met een verstandelijke beperking?
En kunnen gedragsveranderingen vroege alarmbellen zijn voor dementie?

 
Onderzoek
In een groot samenwerkingsverband van Nederlandse zorginstellingen en Europese expertisecentra is onderzoek gedaan naar gedragsveranderingen bij ruim 500 mensen met downsyndroom (en dementie). Alain neemt je mee in de meest voorkomende gedragsveranderingen en geeft een kort inkijkje in de BPSD-DS-2 vragenlijst die uit dit onderzoek is gekomen. Sinds afgelopen zomer is deze lijst verkrijgbaar om dementiegerelateerde gedragsveranderingen bij mensen met downsyndroom goed in kaart te brengen aan de hand van een interview met begeleiders en verwanten.

Meer lezen
Deelnemers van het webinar ontvangen na afloop twee achtergrondartikelen over dit onderwerp voor verdere verdieping. Ook kunnen zij met korting de Klik Kennispocket Oud worden bestellen, met praktische verhalen waarin naast aandacht voor dementie ook andere aspecten bij het ouder worden van mensen met een verstandelijke beperking aan bod komen.

Programma

Het webinar vindt plaats op vrijdag 23 juni 2023 van 10.00 tot 11.00 uur.

Sprekers

Docent-onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG en hoofd afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek bij Alliade