Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorg voor een ComplimentenRegen in je team

29 maart 2021 Mariëlle Tromp Geen reacties

Het geven van complimenten kan zorgen voor veel positieve energie in je team. Maar wat is nu een leuke werkvorm om te gebruiken?  In een nieuwe serie voor Klik deelt Marielle Tromp 10 werkvormen hoe je complimenten kunt geven in je team, te beginnen bij de complimentenregen.

In de mini-training ComplimentenRegen deel ik 10 werkvormen hoe je complimenten kunt geven in je team. In dit blog deel ik de vorm waar de mini-training naar genoemd is, de ComplimentenRegen.

Lees in dit blog over deze werkvorm. Of scroll helemaal naar beneden en kies voor luisteren.

Een ComplimentenRegen voor jouw team
De ComplimentenRegen is bedoeld als een fijne regenbui na een warme zomerdag. Het verfrist en is heel welkom! De term ‘regen’ is bewust, omdat er een keuze is. Want je hebt iemand die complimenten geeft (de regen), maar de ander moet er ook in gaan staan en de complimenten ontvangen.

Complimenten geven én ontvangen
Diegene heeft een keuze:
- Ze kan de paraplu opsteken en alle complimenten langs zich laten glijden, of
- Ze kan de paraplu juist omdraaien en ze opvangen.

Allebei is prima. Als gever van een compliment wil je dit compliment zo goed mogelijk formuleren, zodat het makkelijker wordt om aan te nemen. Maar wat de ander er uiteindelijk echt mee doet is aan haar.

ansichtkaarten.png


Aan de slag met ansichtkaartjes
Een ComplimentenRegen voer je uit met ansichtkaartjes. Deze kan je zelf maken of je kunt gebruik maken van de kaartjes die zijn ontwikkeld voor ComplimentenRegen.

Als je dit met het team gaat doen dan krijgt iedereen 3 kaartjes én 3 namen. Je verdeelt dus vooraf de namen. Dit kan je doen door ‘lootjes’ uit te delen, waarop ieders naam dan 3 keer staat. Op de kaartjes schrijft iedereen wat ze aan die persoon waardeert als collega.

Staat je eigen naam op je lootje? Leuk! Dan mag je jezelf een compliment geven.


Het gaat niet alleen om de ontvanger

Denk je misschien: dat is wel heel kunstmatig? Ga er toch voor. Want het gaat niet alleen om de complimenten die je ontvangt. Het gaat er ook om dat jij aan het denken wordt gezet wat jij waardeert aan je collega’s. Dit zorgt voor een andere blik, die bij kan dragen aan de samenwerking in het team en aan jouw werkplezier.

Alternatieven
Natuurlijk kan je het verdelen van namen ook loslaten. Maar: zorg er dan wel voor dat iedereen kaartjes ontvangt.

Een tussenvorm is dat je ieder 5 kaartjes geeft. Per persoon schrijf je 3 kaartjes op basis van een lijst of lootje en dan nog 2 kaartjes naar keuze.


Of maak je er een individuele actie van?
Krijg jij je team hier niet direct in mee? Dan kan je ook nog overwegen om er een individuele actie van te maken. Jij stuurt – misschien samen met 1 of 2 collega’s – al je collega’s een compliment.

Want nogmaals: dat dwingt je om na te denken wat je in iemand waardeert. En alleen dat al kan jullie relatie weer verder versterken.


Beluister de tip
De tip in dit blog kan je ook beluisteren op de website van Mariëlle Tromp: https://vitalezorgverlener.nl/complimentenregen-een-werkvorm-voor-je-team

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!