Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zelfstandig wonen in beschutte omgeving bij Amarant

3 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Amarant heeft in maart tien microwoningen laten plaatsen op het Daniel de Brouwerpark in Tilburg. Hiermee werd het startschot gegeven voor een nieuw zorgconcept binnen de divisie Intensieve Behandeling. Deze zogeheten tiny houses zijn namelijk bedoeld voor cliënten in een kortdurend behandeltraject, gericht op uitstroom, doorstroom of terugkeer naar (begeleid) zelfstandig wonen in de wijk.

De woningen zijn 24 juni officieel geopend. Op de website van Amarant is een leuke vlog te vinden, waarin Nick – een kersverse bewoner van een microwoning – vertelt over zijn ervaringen tot dusver met zelfstandig wonen. Vanaf zijn elfde zat hij in een woonvoorziening met andere bewoners om hem heen.

Nick vindt het heel relaxed om nu zijn eigen woning te hebben, maar moet wel wennen aan het feit dat hij nu ook veel zelfstandig moet doen: boodschappen doen en koken, schoonmaken, opruimen, wassen, budgetteren. In de woonvoorziening was altijd begeleiding aanwezig waar je op terug kon vallen en dat is hier anders.

Inloopmoment
Twee keer per dag is er een inloopmoment, waarop Nick zijn persoonlijk begeleider bijvoorbeeld om advies kan vragen. Zij vindt het tot dusver goed gaan met Nick, hij komt op tijd op zijn werk en houdt zijn huisje goed bij. Met de bewoners van de andere tiny houses heeft hij goed contact.

Over twee jaar hoopt Nick een eigen huis te hebben in de wijk waar hij dan begeleid zelfstandig kan wonen.

De microwoningen die Amarant heeft laten plaatsen, zijn zogeheten nul-op-de-meterwoningen, duurzaam, gasloos en voorzien van zonnepanelen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!