Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wonen in een villa

6 mei 2008 Door de redactie Geen reacties
In Enschede gaan vijf verstandelijk gehandicapten in een villa wonen. Het project van stichting AveleijnSdt zorgt voor meer variatie in het woonaanbod.

Opgeteld van vijf cliënten zijn de normbedragen die in de Awbz staan voor woonruimte toereikend voor het kopen of huren van een groter vrijstaand huis, in plaats van appartementen. De individuele ruimte per cliënt wordt in de villa iets kleiner dan gebruikelijk, maar de leefkwaliteit wordt volgens AveleijnSdt ‘gecompenseerd door een mooie gezamenlijke woonkamer, keuken en een leuke tuin.’ Deze keuze zorgt ook voor meer spreiding in de wijken waar cliënten wonen.

Een paar buurtbewoners in de Enschedese wijk Weldammerbos zijn ongerust over de komst van verstandelijke gehandicapte buren, maar de meerderheid staat er positief tegenover, aldus AveleijnSdt. ‘Onbekend maakt vaak onbemind. Dat dit nog een rol speelt bij enkele ongeruste buren, is niet volledig ongebruikelijk. Over enige tijd zullen zij nader kunnen kennismaken met hun nieuwe buren. Vooroordelen zullen dan snel kunnen verdwijnen.’

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!