Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vragen en antwoorden over vaccinatie tegen corona

20 januari 2021 Door de redactie Geen reacties

Nu het vaccineren tegen het coronavirus van start is gegaan, is er logischerwijs veel aandacht voor. Want veel mensen hebben er vragen over, ook mensen met een verstandelijke beperking. Klik heeft een aantal informatieve webinars, livestreams en websites erover op een rijtje gezet.

• Sien, belangenvereniging voor het netwerk rondom mensen met een verstandelijke beperking, houdt samen met Dit Koningskind op 26 januari van 20.00 tot 21.00 uur een gratis webinar over de vaccinatie tegen corona. Het gaat in op vragen als:
- Mag ik nog bij mijn kind komen als ik niet gevaccineerd ben?
- Is het vaccin ook onderzocht bij mensen met een verstandelijke beperking?
- Mogen begeleiders van mijn familielid gedwongen worden zich te vaccineren?

Meld je aan voor dit gratis webinar.

• Het Netwerk Begrijpelijk Communicatie, bekend van de hertaling van de coronaregels in begrijpelijke taal, heeft een combinatie ontwikkeld van praatplaten met informatie en kletskaarten die helpen wat dieper in te gaan op de materie rondom vaccineren. Zo kom je meer te weten over het vaccin, wat bijwerkingen kunnen zijn en krijg je tips voor als je bang bent voor prikken. De kaarten en platen helpen de cliënt na te denken over vaccineren.

De platen en kaarten, voorzien van een handleiding, zijn gemaakt door verschillende gehandicaptenzorgorganisaties uit het netwerk en mogen door elke organisatie gebruikt worden. Op de website kun je ze downloaden om ze daarna uit te printen en te verspreiden.

• De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) organiseerde dinsdag 19 januari twee vaccinatiewebinars, eentje voor ouders, verwanten en cliënten en eentje voor zorgmedewerkers. De webinars zijn later deze week via de linkjes terug te kijken.

• Het YouTube-kanaal Hallo Thuis van zorgorganisatie Philadelphia had op 7 januari een uur durende livestream die geheel gewijd was aan de vaccinaties tegen corona. Vol met feiten en meningen van voor- en tegenstanders. Je kunt de uitzending terugzien op YouTube.

• Steffie, het figuurtje dat veel onderwerpen begrijpelijk uitlegt, gaat ook in op hoe het vaccin werkt. Het is een nieuw onderdeel op de uitgebreide Steffie-site over corona en gaat vooral in op hoe de werkwijze rondom het krijgen van de prik is.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!