Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

VraagApp, mediaspel en tandenpoetshulp winnen Pier de Boer-prijs

7 oktober 2019 Door de redactie Geen reacties

SPZ heeft eind september de winnaar bekendgemaakt van de tweejaarlijkse Pier de Boer-prijs, die dit jaar het thema technologische innovaties voor mensen met een verstandelijke beperking had. Deze is gewonnen door de VraagApp van LFB en 3 Times Impact. De andere genomineerden waren de tandenpoetshulp KIT van Abrona en het project MediaJungle van ASVZ en Reik/Alliade.

Alle drie de projecten sluiten volgens de jury goed aan bij het thema van de Pier de Boer-prijs dit jaar: technologische innovatie voor en met mensen met een verstandelijke beperking. Ook scoren de prijswinnaars hoog op inclusie, overdraagzaamheid en participatie. De 1e prijs bestaat uit een geldbedrag van 30.000 euro, de nummers 2 en 3 krijgen elk 10.000 euro.

VraagApp
De winnaar, het project VraagApp van de LFB, levert volgens de jury een grote bijdrage aan de zelfstandigheid van mensen met een verstandelijke beperking. Via de VraagApp kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking via een netwerk van vrijwilligers antwoord krijgen op alledaagse vragen.

Het voordeel voor cliënten is dat hun vraag (bijvoorbeeld over het huishouden of openbaar vervoer) via de VraagApp snel beantwoord wordt. Ze hoeven niet te wachten op hun begeleider. En die heeft op zijn beurt weer meer tijd voor complexere zaken die met een cliënt besproken of gedaan moeten worden. Volgens de makers van de app kan iedereen die met Whatsapp overweg kan, ook met de VraagApp werken.

KIT
Abrona was genomineerd met de Knappe Instructie bij Tandenpoetsen, ofwel KIT. Hiermee moet tandenpoetsen voor cliënten leuk en gemakkelijker worden. Dat is belangrijk, want volgens Abrona heeft 80 procent van de mensen met een verstandelijke beperking last van mondklachten.

De KIT bestaat uit een model van een gebit dat je op de spiegel kunt plakken. Deze geeft visuele ondersteuning tijdens het poetsen door oplichtende lampjes in de tanden (zie foto). Gecombineerd met een audio-instructie weet de cliënt precies waar en hoe hij moet poetsen.

Met KIT kunnen cliënten langer zelfstandig hun tanden op een juiste manier verzorgen. De jury waardeert onder meer de directe positieve feedback die cliënten krijgen op het tandenpoetsen.

MediaJungle
ASVZ zette in op media en mediawijsheid met haar genomineerde project MediaJungle. Dit is een bordspel in combinatie met een webapplicatie waarmee spelers aan de hand van filmpjes, doe- en discussieopdrachten in gesprek gaan over media en hoe je daar verstandig mee om moet gaan.

De jury vindt het thema van het spel actueel en van groot belang, terwijl er voor deze doelgroep weinig producten op de markt zijn. Ze hoopt op doorontwikkeling van het spel, zodat het nog meer betrekking heeft op de eigen omgeving.

Stichting Pier de Boer
De stichting Pier de Boer wil organisaties stimuleren om vernieuwende projecten te ontwikkelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Eens per twee jaar wordt een project gekozen dat de Pier de Boer-prijs ontvangt. Meer informatie over de stichting Pier de Boer: www.stichtingspz.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!