Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verzuim in gehandicaptenzorg fors gestegen door corona

2 februari 2021 Door de redactie Geen reacties

De verzuimcijfers in de zorgsector over het jaar 2020 zijn bekend. Door de coronacrisis steeg het met ruim 11 procent ten opzichte van 2019. Uit de gegevens die Vernet vrij heeft gegeven blijkt dat het verzuimpercentage in de gehandicaptensector vorig jaar uitkwam op 7,08. Dit is 11 procent hoger dan het jaar ervoor.

De gehandicaptenzorg is daarmee niet de grootste stijger; dat is de VVT-sector, waar het verzuim met 16 procent omhoogging. Vernet heeft het verzuim uitgesplitst naar vier sectoren:
•             Verzuimpercentage VVT-sector: 8,03, stijging van 16 procent ten opzichte van 2019
•             Verzuimpercentage ZKH-sector: 5,73, stijging van 10 procent ten opzichte van 2019
•             Verzuimpercentage GHZ-sector: 7,08, stijging van 11 procent ten opzichte van 2019
•             Verzuimpercentage GGZ-sector: 6,19, stabiel ten opzichte van 2019

In de cijfers zijn volgens het verzuimdatabedrijf niet de werknemers meegenomen die in thuisquarantaine zaten of in afwachting van een coronatestuitslag waren.

Dat corona een enorme rol speelt in het verzuim, is volgens Vernet goed te zien aan de maandcijfers die meebewegen met de COVID-19-besmettingen onder zorgpersoneel. Ook als gekeken wordt naar het jaar 2018, toen er een grote griepgolf was, is er duidelijk verschil. Toen bedroeg de verzuimstijging ‘slechts’ 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor, waar het nu 11 procent is. 

Opvallend is dat het aantal ziekmeldingen per werknemer gemiddeld genomen juist licht daalde. Dit wijst erop dat het langdurig verzuim toenam. Was een werknemer in 2019 gemiddeld nog 23,7 dagen ziek in een bepaalde periode, in 2020 liep dit op naar 28,2 dagen. Vernet meldt dat de gemiddelde duur van ziekteverzuim nog nooit zo hoog was.

Een analyse van de verzuimcijfers vind je op de website van Vernet. Daar gaat de organisatie onder meer in op zorgbrede regionale verschillen, duur van het verzuim en op maandcijfers.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!