Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Top 10 nieuws uit de verstandelijk gehandicaptenzorg in 2021

5 januari 2022 Door de redactie Geen reacties

Onrust over vaccinaties, de gevolgen van Covid-19 voor mensen met een verstandelijke beperking, en de hoge werkdruk in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Daarover gaan onder meer de meest gelezen nieuwsberichten op de Klik-website van 2021. Bekijk het overzicht hiervan, voor 2022 wenst de redactie jullie een gelukkig nieuw(s)jaar. | Illustratie Josje van Koppen

 1. Onrust in gehandicaptenzorg door uitstellen vaccinaties
  Frustaties in het begin van 2021 over dat de gehandicaptensector door de overheid bij de vaccinaties steeds achteraan in de rij worden geplaatst.
 2. Film over liefde en loslaten van zoon met autisme
  Bespreking van de film ‘Here we are’ over de worsteling van een ouder met een kind met een beperking om de zorg toe te vertrouwen aan anderen.
 3. Begeleiders: dank voor jullie sprankjes hoop
  Een dankwoord van columnist Margreet Pereboom aan begeleiders die cliënten door de moeilijke momenten in de coronacrisis heen helpen.
 4. Mensen met verstandelijke beperking kwetsbaar voor gevolgen Covid-19
  Britse onderzoekers ontdekten dat deze groep door Covid-19 een vijf keer zo hoge kans op een ziekenhuisopname en een acht keer zo hoge kans op overlijden heeft dan de algemene bevolking.
 5. Onderzoek naar corona en vaccinaties bij mensen met downsyndroom
  Uit wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar Covid-10 bij volwassenen met downsyndroom blijkt dat zij bevattelijker zijn voor het virus en er zieker van kunnen worden.
 6. Aanpak werkdruk en meer waardering gevraagd in gehandicaptenzorg
  De pijnpunten van de personele problemen liggen op tafel bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de gehandicaptenzorg die 30 september van start gingen.
 7. Wat zijn huisregels en wat is onvrijwillige zorg?
  Uitleg van de nieuwe Handreiking Huisregels over hoe je huisregels op zo’n manier opstelt dat je onvrijwillige zorg voorkomt.
 8. Ode aan de mantelzorger in documentaire
  Meer dan vier miljoen Nederlanders verlenen structureel mantelzorg. Marinka de Jongh maakte er de documentaire ‘Voor jou wil ik zijn’ over.
 9. Psychomotorische therapie werkt bij mensen met lvb en complexe problemen*
  Psychomotorische therapie wordt veel ingezet in de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking en bijbehorende problematiek, zoals agressief gedrag. Tina Bellemans leverde in haar promotieonderzoek de wetenschappelijke onderbouwing dat dit ook daadwerkelijk positief effect heeft.
 10. Leidinggevende van invloed bij verminderen burn-outklachten begeleiders*
  Begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking en uitdagend gedrag hebben een groter risico op burn-outklachten. Een groep Nederlandse onderzoekers onderzocht hoe dat risico verminderd kan worden. De leidinggevende van de begeleiders blijkt hier een grote rol in te spelen.

Alle artikelen die eindigen met een * zijn alleen voor abonnees volledig te lezen. Ondersteun je mensen met een verstandelijke beperking en wil je graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het vak? Abonneer je dan ook op Klik; het vakblad en online kenniscentrum voor de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!