Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Top 10 nieuws uit de verstandelijk gehandicaptenzorg in 2020

6 januari 2021 Door de redactie Geen reacties

De waardering voor de inzet van begeleiders in de coronacrisis, omgaan met dilemma’s en de maatregelen en de gevolgen van de coronacrisis voor de verstandelijk gehandicaptenzorg. Daarover gaan onder meer de meest gelezen nieuwsberichten op de Klik-website van 2020. Bekijk het overzicht hiervan, voor 2021 wenst de redactie jullie een gelukkig nieuw(s)jaar. | Illustratie Josje van Koppen

 1. Begeleiders: een buiging voor jullie inzet en energie
  Dankwoord voor begeleiders voor hun inzet in de coronacrisis van coach, speltherapeut en columnist Margreet Pereboom.
 2. Applaus voor alle begeleiders
  Journalist Mariët Ebbinge vraagt in het begin van de coronacrisis aandacht voor de gehandicaptenzorg en het werk van begeleiders.
 3. Gevolgen coronavirus voor begeleiders en cliënten
  Als je verkouden bent, ga je dan werken als begeleider? En wat doe je als een cliënt griepverschijnselen heeft?
 4. Dilemma’s bij corona in gehandicaptenzorg
  Tijdens de coronacrisis zijn duivelse dilemma’s aan de orde van de dag in de gehandicaptenzorg. Orthopedagoog Lot de Swart beschrijft deze onmogelijke, onmenselijke en onethische keuzes,.
 5. Geen dagbesteding of bezoek meer? Wat doe je dan met cliënten?*
  Door de coronacrisis is de vertrouwde structuur weg en ligt eenzaamheid ligt op de loer. Een overzicht van bijzondere initiatieven om cliënten én zorgpersoneel hierbij te helpen.
 6. De nieuwe richting bepalen in de gehandicaptenzorg*
  Hoe ga je om met collega’s als die heel verschillend denken over veilig werken? Ethicus Hans van Dartel geeft antwoord op coronadilemma’s.
 7. Omgaan met de coronamaatregelen in de verstandelijk gehandicaptenzorg
  Op basis van de ervaringen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in Italië, is er een complete handleiding opgesteld over hoe je omgaat met de uitdagingen bij het coronavirus voor cliënten.
 8. Mensen met een verstandelijke beperking vaker op jongere leeftijd besmet met het coronavirus
  Bij mensen met een verstandelijke beperking komt meer dan de helft van de bewezen besmettingen met het coronavirus (COVID-19) voor onder de 60 jaar. Deze leeftijd ligt vergeleken met de cijfers van de hele bevolking lager, waar de meeste besmettingen in leeftijdsgroepen boven de 60 jaar worden geregistreerd.
 9. Discussie over bezoekverboden instellingen
  Door het coronavirus worden veel cliënten in de verstandelijk gehandicaptenzorg sterk beperkt in hun bewegingsvrijheid en in hun bezoek. Een discussie hierover en een afwegingskader voor bezoek en logeren van belangenorganisaties.
 10. Lessen voor de gehandicaptenzorg uit de coronadatabank*
  Wat zijn de belangrijkste lessen uit de cijfers van mensen met een verstandelijke beperking die een corona-besmetting hebben opgelopen? Een overzicht van de data van de Academische werkplaats Sterker op eigen benen van het Radboudumc en reacties hierop van directeur Geraline Leusink.


Alle artikelen die eindigen met een * zijn alleen voor abonnees volledig te lezen. Ondersteun je mensen met een verstandelijke beperking en wil je ook graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het vak? Abonneer je dan ook op Klik; het vakblad en online kenniscentrum voor de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!