Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Toegankelijke informatie voor cliënten over de verkiezingen

2 februari 2021 Door de redactie, Ernst Timmer Geen reacties

De Tweede Kamerverkiezingen vinden dit jaar plaats op 17 maart en in veel gevallen ook al op 15 en 16 maart, vanwege corona. Zo kan er een betere spreiding plaatsvinden. Veel organisaties die zich inzetten voor mensen met een verstandelijke beperking besteden nu aandacht aan de verkiezingen.

Zo heeft netwerk ieder(in) op de website een aantal activiteiten op een rijtje gezet die mensen met een beperking kunnen helpen goed voorbereid te gaan stemmen. Deze zijn allemaal te vinden op www.stemjijook.nl en bevat onder meer
- workshops met begrijpelijke informatie over de verkiezingen;
- een onlinedebat in duidelijke taal;
- aandacht voor de Stem jij ook?-verkiezingskrant die via de webshop van ProDemos gratis besteld kan worden in pakketten van 25 stuks;
- een toolbox met materiaal en filmpjes voor professionals waarmee je zelf een workshop kunt organiseren.

Steffie
Leer Zelf Online, de organisatie achter uitleghulp Steffie, geeft aan dat naar schatting honderdduizenden mensen met een verstandelijke beperking en laaggeletterden op 17 maart niet gaan stemmen of ongeldig stemmen. Het stembiljet is te ingewikkeld, maar ook de procedure eromheen is lastig te begrijpen. Daar komt de coronamaatregelen nog eens bovenop, die het extra moeilijk maken.

Voor de doelgroep is er hoewerktstemmen.nl van Steffie, dat het stemproces uitlegt, waardoor het voorspelbaarder wordt. Een nieuwe versie is in de maak. Nieuw dit jaar is het Kieskompas met Steffie, waarmee de doelgroep inzicht krijgt in zijn politieke voorkeur. Op dit moment is dit speciale Kieskompas nog in ontwikkeling.

Ipse de Bruggen
Joury van den Bos is cliënt van Ipse de Bruggen en samen met negen anderen heeft hij meegeholpen aan de ontwikkeling van het Steffie Kieskompas. “Iedereen moet kunnen stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart”, stelt Joury. En dat vindt de zorgorganisatie ook. Vandaar dat zij het Kieskompas van Steffie als een van de middelen zullen inzetten om cliënten te helpen bij het stemmen. Alle cliënten met stemrecht krijgen ook een verkiezingskrant en er is een video gemaakt die cliënten oproept om te gaan stemmen.

Proefstembureau
In aanloop naar 17 maart wordt er met een klein gezelschap, waaronder Joury, geoefend op het proefstembureau in Den Haag, op 11 februari. Dan wordt ook Hoewerkstemmen.nl van Steffie gepresenteerd. 

Nog meer informatie over de verkiezingen voor mensen met een verstandelijke beperking is te vinden op de website van de LFB.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!