Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tiny houses voor vrijwilligers op instellingsterrein Prisma

5 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

In Noord-Brabant wil zorgorganisatie Prisma kleine woningen voor vrijwilligers in de zorg realiseren. In samenwerking met sociale onderneming Butterfly Effect worden hiervoor tiny houses geplaatst op Prisma’s Landpark Assisië in Biezenmortel. Op deze manier vormen mensen met en zonder beperking een gemeenschap.

Naar verwachting kunnen de eerste vrijwilligers eind 2019 op Landpark Assisië terecht in hun tiny houses. Hier komt overigens niet iedereen voor in aanmerking, meldt Prisma-bestuurder Jaap de Bruin. “Vrijwilligers vervullen een zeer belangrijke rol in het leven van mensen met een beperking. Het plaatsen van kleine woningen voor vrijwilligers sluit aan bij onze ambitie om het Landpark open te stellen voor mensen die bij willen dragen aan deze bijzondere gemeenschap. De nieuwe bewoners worden op basis van hun motivatie geselecteerd.”

Nieuwe verbindingen
Start-up Butterfly Effect heeft volgens oprichter Stijn van Kreij een soortgelijke visie op de toekomst van de zorg. “We merken dat steeds meer mensen kleiner willen wonen en graag iets willen betekenen voor een ander. Door kleine woningen te plaatsen op Landpark Assisië en door huurders te zoeken die zich echt willen verbinden met de mensen die op het Landpark wonen, ontstaan er nieuwe verbindingen en spontane ontmoetingen.”

De sociale onderneming ButterFly Effect won in november 2018 de tweede prijs bij de Ignite Award voor hun concept Tiny Houses voor Vrijwilligers. Kort daarna startten de gesprekken met Prisma. De start-up geeft aan dat het concept schaalbaar en betaalbaar is voor alle zorgorganisaties in Nederland.

Vorig jaar ging een soortgelijk initiatief van start bij zorgorganisatie Cello, die ‘de maatschappij naar de Binckhorst in Rosmalen’ wilde halen door
drie woningen op het instellingsterrein te verhuren aan vrijwilligers. Stijn van Kreij werkte eerder als innovatiemanager bij deze zorgaanbieder en heeft dat project begeleid. Mede door dit succes is hij Butterfly Effect gestart. Hij vroeg Marcel van Nistelrooij erbij om de start-up verder met hem door te ontwikkelen.

Bekijk films over het idee achter de tiny houses op
www.butterflyeffect.nl. |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!