Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Tiny houses bij Amarant voor mensen met licht verstandelijke beperking

25 april 2019 Door de redactie Geen reacties

Volwassenen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende psychische problematiek die behoefte hebben aan individuele behandeling en/of training, kunnen bij zorgorganisatie Amarant een nieuw, kortdurend behandeltraject in. Hiervoor zijn onlangs tien microwoningen – ook wel tiny houses genoemd – geplaatst op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg.

Amarant heeft binnen de divisie Intensieve Behandeling een nieuw zorgconcept gepresenteerd: kortdurende behandeltrajecten met verblijf, gericht op uitstroom, doorstroom of terugkeer naar (begeleid) zelfstandig wonen in de wijk. De (jong)volwassenen die hiervoor in aanmerking komen, hebben behoefte aan begeleiding in een een-op-eensituatie, waarbij de duur dagelijks wordt afgestemd.

Om hiervoor in aanmerking te komen, is in ieder geval perspectief nodig op ontwikkeling en (begeleid) zelfstandig wonen in de wijk. De cliënten die gaan deelnemen kunnen 9 tot 12 maanden in de microwoningen verblijven.

Duurzaam
Momenteel is men druk bezig de tiny houses voor bewoning klaar te krijgen. Het gaat om duurzame nul-op-de-meterwoningen, gasloos en voorzien van zonnepanelen. Elke woning heeft een keuken-woonkamer, badkamer, slaapkamer en een separaat toilet.

Eén woning is wat groter en telt een extra slaapkamer, waardoor het huis geschikt is voor een gezin. Vanuit deze grotere microwoning worden de andere tiny houses voorzien van stroom. Verder komt er een ontmoetingsruimte waar de cliënten binnen bepaalde uren terug kunnen vallen op begeleiding.

In mei worden de microwoningen in gebruik genomen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!