Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Theaterapp voor mensen met beperking

10 februari 2021 Door de redactie Geen reacties

Een app om amusement naar mensen met een beperking te brengen, die normaal niet gemakkelijk naar het theater kunnen. Dit idee werd vorig jaar verwezenlijkt, met de Pret-App als resultaat. De toegankelijke app met pictogrammen en grote knoppen is ook in coronatijd een uitkomst en brengt met filmpjes niet alleen het theater maar ook bijvoorbeeld dierenweides dichterbij.

De geur van popcorn als je binnenkomt, achterover leunen in een heerlijke stoel en het licht dat langzaam uitgaat… Allemaal zaken die je in het theater of bioscoop ervaart, maar wat nu door de coronamaatregelen niet meer mogelijk is. Voor veel mensen met een (verstandelijke) beperking lukt zo’n uitje sowieso niet altijd.

Mark houdt van films en zou heel graag een keer naar de bioscoop gaan. In een gesprek gaf Mark aan dat hij behoefte had aan korte stukjes theater om te luisteren, te lachen en te genieten, “graag prikkelarm en stukjes die ik kan begrijpen.”

Daarom bedachten ze bij in het innovatielab van ’s Heeren Loo in Apeldoorn samen met het bedrijf Incentro, de Pret-App. Met de Pret-App kunnen mensen zoals Mark niet alleen zelf bepalen welk amusement ze willen zien, maar ook wanneer en waar. De gedachte achter de Pret-App was dat iedereen moet kunnen genieten van de dingen die hij leuk vindt.

Pictogrammen
De opzet van de app is eenvoudig. De app maakt gebruik van pictogrammen en heeft grote contrastrijke knoppen. Hierdoor kunnen ook mensen die ongeletterd zijn, visueel beperkt zijn of een slechte motoriek hebben de Pret-App bedienen. De Pret-App zit vol beleving en aangepaste theaterstukken, liedjes en verhaaltjes met een interactief element. De app is ook uit te breiden met nieuwe content.

Downloaden
De Pret-App is kosteloos te downloaden via de App Store en Play Store, voor cliënten, zorgbegeleiders en verwanten zowel binnen als buiten ’s Heeren Loo. De Pret-App is mede mogelijk gemaakt met steun van Stichting CLB Foundation en Stichting SPZ. |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!