Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Steffie legt nieuwe donorwet uit

29 oktober 2019 Door de redactie Geen reacties

De nieuwe Donorwet komt eraan. Het is voor veel mensen best ingewikkelde materie en zeker voor hen die een verstandelijke beperking hebben. Daarom komt uitleghulp Steffie met een speciale website waar ze op een eenvoudige manier uitlegt wat orgaandonatie is en hoe het donorregister werkt.

Leer Zelf Online, de stichting achter Steffie, heeft met behulp van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de website Hoewerktorgaandonatie.nl ontwikkeld. Daar geeft Steffie met beeld en geluid stap voor stap uitleg over organen, orgaandonatie en het donorregister. Ook vertelt ze dat het belangrijk is om het te bespreken met bijvoorbeeld je familie.

Nieuwe donorwet
Op 1 juli 2020 gaat de nieuwe Donorwet in. Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder wordt verzocht een keuze te maken over orgaandonatie:
- donor worden
- geen doneren
- na overlijden de keuze overlaten aan de familie of partner
- één persoon aanwijzen die de beslissing neemt

Wie uiteindelijk niets invult, wordt automatisch donor.

Wilsbekwaamheid
Juriste Monica de Visser schreef eerder in een blog voor Klik over de veranderingen met de nieuwe donorwet voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo mogen vertegenwoordigers ook voor mensen die wilsonbekwaam zijn beslissen over donatie. Op de nieuwe Steffie-site staat hier geen informatie over, maar er wordt binnenkort wel een infographic over wils(on)bekwaamheid toegevoegd.

Hersendood
Ook wordt op de website het begrip hersendood niet uitgelegd, waar de transplantatiestichting eerder al wel een animatie over maakte. Dit onderwerp stond ook ter discussie in de documentaire ‘Leve de organen’ van Frans Bromet.  |

Bekijk de nieuwe Steffie-website op www.hoewerktorgaandonatie.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!